Limba română este bogată în curiozități și particularități lingvistice care, de multe ori, trec neobservate. Una dintre ele este reprezentată de singurul cuvânt din limba română care conține cinci consoane consecutive, o caracteristică pe care puțini oameni o cunosc. Descoperă și alte curiozități fascinante despre litere.
Când ne referim la cuvinte cu consoane consecutive, puțini români știu că „optsprezece” este cuvântul românesc care deține această particularitate. În ordinea literelor, p, t, s, p, r, se succed una după alta, transformând un cuvânt aparent banal într-un subiect util de discuție.
O altă curiozitate despre limba română este cel mai lung cuvânt care începe și se termină cu o vocală, în rest conținând doar consoane. E vorba despre „înspre”, cu șase litere. Un alt record îl deține cuvântul „angionefrografie”, un termen medical care conține fiecare literă repetată exact de două ori.
De asemenea, o particularitate a limbii române se reflectă în substantivul „om”. Diferența dintre forma de plural, „oameni”, și cea de singular este de patru litere, fiind cea mai mare discrepanță în această privință.
Pe de altă parte, un cuvânt din limba română este scris și pronunțat greșit de foarte mulți dintre noi! Chiar și personalitățile academice se pot încurca atunci când îl rostesc în spațiul public. Știi care este?
Unul dintre cele mai folosite cuvinte în limba română este pronunțat și scris greșit de majoritatea românilor. Deși unii trăiesc cu impresia că știu forma corectă, în realitate, fac o mare greșeală. În cazul de față vorbim despre cuvântul din limba română pe care peste 90% dintre români îl scriu și pronunță fix cum nu trebuie.
La ora actuală există multe cuvinte românești folosite și scrise greșit. Dacă în vorbirea curentă, ele sună într-un anume fel, atunci când le punem pe hârtie, este o cu totul altă situație din punct de vedere gramatical, morfologic și de exprimare.
Așadar, cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu și pronunță greșit este „așază” / „așează”. Ceea ce mulți români nu știu este că a doua variantă nu e corectă gramatical, când vorbim de conjugarea verbului a așeza. Explicația este destul de simplă – forma „așază”, corectă gramatical, respectă conjugarea a II-a a verbului „a așeza”.
Două exemple în acest sens: „El așază tacâmurile pe masă” și „Ea așază farfuriile la locul lor”. Aceste forme de conjugare sunt corecte, pe când cuvântul „așează” este complet greșit.