CHESTIONARUL PACIENTULUI 2023. Bolnavii care au fost internați în spitalele publice pot evalua activitatea și implicarea cadrelor medicale, curățenia din unitățile medicale și pot sesiza solicitarea de bani și condiționarea actului medical. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2023.
Cornel Petreanu, unul dintre medicii de la Institutul „Marius Nasta” anchetați pentru șpagă, a murit într-un accident rutier. Ar fi vrut să se sinucidă
Potrivit actului normativ, în cazul în care pacientul care completează chestionarul semnalează o solicitare de bani din partea personalului medical răspunsul va fi transmis automat autorităților abilitate cu declanșarea cercetării cazului de șpagă sau abuz în serviciu.
Cea de-a 8-a întrebare din chestionarul pacientului este: „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de compensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?” Dacă răspunsul este „DA”, persoana va primi un mesaj prin care este îndemnat să formuleze o plângere sau trimită pe email o sesizare la Ministerul Sănătății.
Chestionarul de feedback al pacientului a fost introdus în anul 2016. Întrebările la care pacientul răspundea vizau curățenia și serviciile din spitale. După scandalul medicilor șpăgari de la Institutul Marius Nasta, ministerul a decis să modifice mecanismul de feedback al pacientului și să introducă în chestionar și întrebări despre solicitarea de bani și condiționarea actului medical.
CHESTIONARUL PACIENTULUI 2023. Conform opiniei ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, problema corupției în spitale este asociată și cu nivelul de educație, iar ca urmare, se ia în considerare introducerea unor cursuri pentru medici și asistenți cu privire la acest subiect.
„Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională. (…) Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.