Ce este și cum se transmite?
Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusul gripal. Este o boală contagioasă, determinând apariția unor epidemii. Afectează persoanele de toate vârstele, cei mai expuși îmbolnăvirii fiind copiii cu vârsta sub 2 ani, cei de peste 65 de ani, precum și persoanele cu anumite boli (cardiace, pulmonare, hepatice, renale). Se transmite prin secreții respiratorii (picături de tuse, strănut), prin strângerea mâinilor, prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul are o perioadă de incubație de 2-3 zile.
Cum se manifestă?
Gripa debutează brusc, cu febră (39-40°C), frisoane, dureri de cap și articulare. La acestea, se adaugă starea generală alterată, lipsa poftei de mâncare, tuse uscată, nas înfundat și roșu în gât. La copiii sub 5 ani, boala poate fi mai greu de diagnosticat atunci când se manifestă atipic (somnolență, tulburări digestive). La apariția oricăror din aceste simptome, trebuie mers la medicul de familie.
Ce complicații poate avea?
Gripa poate avea forme ușoare, asemănătoare guturaiului, sau grave, cu complicații, prezente mai ales la categoriile de risc (copii, vârstnici, bolnavi). Majoritatea complicațiilor vizează aparatul respirator, fiind cauzate, în principal, de suprainfecțiile bacteriene (pneumonie, insuficiență respiratorie acută). De asemenea, pot apărea agravări cardiace (miocardita, pericardita) sau boli ale sistemului nervos (encefalită, mielită).
Citeşte şi Meningita, boala care poate fi confundată cu gripa
Cum se tratează?
Gripa se tratează simptomatic, cu antipiretice, analgezice, antitusive etc. Trebuie evitată aspirina, mai ales la copii, întrucât poate duce la instalarea sindromului Reye, manifestat prin complicații precum insificiența hepatică și encefalopatia acută inflamatoare.
Repausul la pat și creșterea consumului de lichide (apă, ceai, supă) fac, de asemenea, parte din tratament. La unii bolnavi, se administează medicamente antivirale, care pot scurta evoluția simptomelor și a complicațiilor. Cei cu forme grave necesită internarea în spitale de boli infecțioase. Forma ușoară durează 2-3 zile, cea medie, cel mult 5 zile, cea complicată, 2 săptămâni.
Se poate preveni?
„Cea mai eficientă măsură de tratare a gripei este prevențiași, implicit, imunizarea cu vaccinul sintetizat și aprobat pentru anul în curs. Acesta este specific pentru subtipurile circulante în anul respectiv, fiind un vaccin mix din subtulpinile de gripă”, explică medicul Ramona Aron.
Persoanele vaccinate sunt protejate în proporție de 90-95% de infecția gripală. În cazul în care îmbolnăvirea se produce totuși, este vorba de o formă ușoară.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani, celor cu boli cronice pulmonare, renale, cardiovasculare, metabolice sau cu afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar. Gravidele și personalul sanitar au, de asemenea, indicație de imunizare antigripală. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, imunizarea se poate face pe toată perioada sezonului gripal.
Ca măsuri protectoare contra gripei, se recomandă și: evitarea contactului cu bolnavii, spălarea riguroasă a mâinilor cu apă caldă și săpun. Dacă te-ai îmbolnăvit, stai acasă câteva zile, pentru a evita infectarea celor din jur. În cazul în care ești nevoit să ieși, poartă o mască, aceasta având rolul de a reține secrețiile în cazul în care strănuți sau răcești.
Știai că…
Nu toate persoanele care se infectează cu virusul gripal se îmbolnăvesc?
Gripa de tip A este cea care determină epidemiile anuale, fiind prezentă atât la oameni, cât și la animale? În schimb, forma B apare doar la om.
Virusul gripal suferă mutații de la an la an? De aceea, compoziția vaccinului se schimbă în fiecare sezon.
CIFRĂ
Între 5 şi 15% din populaţie este afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale.