Întrebări despre gripă

Se spune adesea că gripa este o răceală mai serioasă. Pentru că poate fi însoțită de complicații, gripa nu trebuie neglijată.
Romania TV
20 dec. 2016, 12:49
Întrebări despre gripă

Ce este și cum se transmite?

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusul gripal. Este o boală contagioasă, determinând apariția unor epidemii. Afectează persoanele de toate vârstele, cei mai expuși îmbolnăvirii fiind copiii cu vârsta sub 2 ani, cei de peste 65 de ani, precum și persoanele cu anumite boli (cardiace, pulmonare, hepatice, renale). Se transmite prin secreții respiratorii (picături de tuse, strănut), prin strângerea mâinilor, prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul are o perioadă de incubație de 2-3 zile.

Cum se manifestă?

Gripa debutează brusc, cu febră (39-40°C), frisoane, dureri de cap și articulare. La acestea, se adaugă starea generală alterată, lipsa poftei de mâncare, tuse uscată, nas înfundat și roșu în gât. La copiii sub 5 ani, boala poate fi mai greu de diagnosticat atunci când se manifestă atipic (somnolență, tulburări digestive). La apariția oricăror din aceste simptome, trebuie mers la medicul de familie.

Ce complicații poate avea?

Gripa poate avea forme ușoare, asemănătoare guturaiului, sau grave, cu complicații, prezente mai ales la categoriile de risc (copii, vârstnici, bolnavi). Majoritatea complicațiilor vizează aparatul respirator, fiind cauzate, în principal, de suprainfecțiile bacteriene (pneumonie, insuficiență respiratorie acută). De asemenea, pot apărea agravări cardiace (miocardita, pericardita) sau boli ale sistemului nervos (encefalită, mielită).

Citeşte şi  Meningita, boala care poate fi confundată cu gripa

Cum se tratează?

Gripa se tratează simptomatic, cu antipiretice, analgezice, antitusive etc. Trebuie evitată aspirina, mai ales la copii, întrucât poate duce la instalarea sindromului Reye, manifestat prin complicații precum insificiența hepatică și encefalopatia acută inflamatoare.

Repausul la pat și creșterea consumului de lichide (apă, ceai, supă) fac, de asemenea, parte din tratament. La unii bolnavi, se administează medicamente antivirale, care pot scurta evoluția simptomelor și a complicațiilor. Cei cu forme grave necesită internarea în spitale de boli infecțioase. Forma ușoară durează 2-3 zile, cea medie, cel mult 5 zile, cea complicată, 2 săptămâni.

Se poate preveni?

„Cea mai eficientă măsură de tratare a gripei este prevențiași, implicit, imunizarea cu vaccinul sintetizat și aprobat pentru anul în curs. Acesta este specific pentru subtipurile circulante în anul respectiv, fiind un vaccin mix din subtulpinile de gripă”, explică medicul Ramona Aron.

Persoanele vaccinate sunt protejate în proporție de 90-95% de infecția gripală. În cazul în care îmbolnăvirea se produce totuși, este vorba de o formă ușoară.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani, celor cu boli cronice pulmonare, renale, cardiovasculare, metabolice sau cu afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar. Gravidele și personalul sanitar au, de asemenea, indicație de imunizare antigripală. Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, imunizarea se poate face pe toată perioada sezonului gripal.

Ca măsuri protectoare contra gripei, se recomandă și: evitarea contactului cu bolnavii, spălarea riguroasă a mâinilor cu apă caldă și săpun. Dacă te-ai îmbolnăvit, stai acasă câteva zile, pentru a evita infectarea celor din jur. În cazul în care ești nevoit să ieși, poartă o mască, aceasta având rolul de a reține secrețiile în cazul în care strănuți sau răcești.

Știai că…

Nu toate persoanele care se infectează cu virusul gripal se îmbolnăvesc?

Gripa de tip A este cea care determină epidemiile anuale, fiind prezentă atât la oameni, cât și la animale? În schimb, forma B apare doar la om.

Virusul gripal suferă mutații de la an la an? De aceea, compoziția vaccinului se schimbă în fiecare sezon.

CIFRĂ

Între 5 şi 15% din populaţie este afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale.

Află cum deosebești gripa de răceală 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Noul film Netflix care va cuceri toate topurile. Este o producție pe care o vor adora și cei mari și cei mici
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Protest Violent pe Downing Street: Confruntări între Protestatari și Poliție
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?