ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS. „Ce face un bolnav de cancer care nu are CARDUL DE SĂNĂTATE la el?”

Majoritatea managerilor din spitalele ieşene sunt de părere că introducerea obligatorie a cardului de sănătate de la 1 mai va crea dificultăţi în primele zile, dacă nu chiar săp­tămâni. Directorii unităţilor medicale au subliniat că, deşi a existat o perioadă experimentală, de mai bine de o lună în care, teoretic, pacienţii puteau beneficia de servicii medicale şi pe baza cardului, dar şi fără prezentarea acestuia, niciun asigurat nu a ajuns în spital cu documentul la el. De aceea, reprezentanţii spitalelor cred că, mai ales la început, vor apărea disfuncţionalităţi.
Iulian Tudor
28 apr. 2015, 08:28
ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS.

„Am achi­ziţionat şi montat aproximativ 110 cititoare. Am instruit personalul conform procedurii, dar ne aşteptăm să apară şi surprize neplăcute în care pacientul uită cardul sau codul PIN. Pentru că vor fi dificultăţi, am încercat să asigurăm pe cineva care să se poată ocupa la procedura de iniţiere, să depăşim acest moment delicat. Mai mult am transmis prin sistemul de intranet şefilor secţiilor critice, unde avem statisticieni care vor opera cu aceste cititoare, anumite date referitoare la modul de operare pentru că un pacient are şcoală, altul nu şi atunci vor apărea probleme”, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, potrivit zdi.ro.

Citeşte şi Folosirea cardului de sănătate, obligatorie de la 1 mai

Directorul a precizat că din cele peste 100 de cititoare de carduri, jumătate sunt instalate în fiecare cabinet din ambulatoriu, în timp ce restul sunt repartizate în spital, la biroul de internări pentru non-urgenţe şi în fiecare secţie clinică.

La Institutul Regional de Oncologie s-au achizi­ţio­nat 44 de cititoare, dintre care 38 au fost montate pe toate terminalele la care se fac internări, respectiv externări, Celelalte şase au fost cumpărate pentru a asigura rezerve în cazul în care vreun aparat se strică.

„Noi facem de două luni testări, însă deocamdată destul de puţini pacienţi s-au prezentat cu cardul la spital, timpul trece şi peste câteva zile trebuie să le utilizăm. Va fi foarte greu până conştientizează pacientul că trebuie să se prezinte obligatoriu la medic cu cardul de sănătate şi nor­mele spun clar că toate externările şi internările se fac doar cu cardul. Gândiţi-vă ce înseamnă un pacient oncologic care vine la noi din altă localitate la radioterapie şi la chimioterapie fără să aibă cardul la el. Ce faci? Este greu să îi spui unui pacient că nu poţi să îţi fac şedinţa de radioterapie astăzi pentru că nu ai cardul la tine. Cred că ar trebui să mai existe o perioadă tampon de două săptămâni, o lună, la nivelul ţării, în care să putem raporta pacienţi şi cu card, dar şi fără”, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În maternităţile de stat din Iaşi pe fiecare secţie există câte un cititor de carduri, însă şi conducerile acestora spun că, până acum, bolnavii nu au venit cu cardul la spital, deşi a existat o perioadă de probă.
„Noi avem şase cititoare, câte unul pe fiecare secţie. Am încercat să obişnuim pacientele cu această regulă şi le-am cerut cardul de la începtul lui aprilie însă niciuna nu l-a prezentat. Vă daţi seama că vor exista disfuncţionalităţi pentru că oamenii înca nu ştiu foarte clar că pentru a fi internaţi sau externaţi au nevoie de acest document medical”, a spus dr. Cristina Dobre, managerul Maternităţii „Ele­na Doamna”.

Citeşte şi Nu ai primit cardul de sănătate? Află AICI dacă a fost emis

La Maternitatea „Cuza Vodă” au fost achiziţionate 12 cititoare de carduri, iar personalul a fost instruit pentru folosirea aparatului până în prezent, pregătirea conti­nu­nând şi săptămâna aceasta, după cum a precizat prof. dr. Maria Sta­matin, directorul medical al spitalului.

Un caz aparte este cel al Spitalului de Copii „Sf. Maria” acolo unde, deşi teoretic nu ar trebuie achiziţionate cititoare pentru că minorii până la 18 ani nu au card de sănătate, conducerea a achiziţionat 29 de aparate pentru a le fi de ajutor pacienţilor de peste 18 ani care li se adresează.

„La noi este o situaţie specială pentru că tratamentul la copil este gratuit, iar ei nu au carduri până la majorat. Totuşi sunt elevi sau studenţi sau tineri peste 18 ani care fac tratamentul la noi pentru că sunt în evidenţa noastră cu diferite afecţiuni de mai mulţi ani, de când sunt minori, şi au rămas la aceeaşi doctori”, a arătat dr. Radu Terinte, managerul spitalului. De la 1 mai, folosirea cardului de sănătate devine obligatorie ori de câte ori asiguraţii se prezintă la medic. Până în prezent, Casa Jude­ţeană de Asigurări de Sănătate a distribuit împreună cu Poşta peste 90% din cardurile repartizate judeţului.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Zelenski se declară pregătit să renunțe la președinția Ucrainei pentru pace
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!