Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat în anumite condiţii

Procedura de întrerupere a sarcinii ar putea fi decontată, în anumite situaţii, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.
Alina Costache
23 mart. 2023, 22:24
Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat în anumite condiţii

Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată. O propunere legislativă care vizează garantarea dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii în siguranţă a fost depusă joi în Parlament.

Proiectul propune ca Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să achite contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere, în anumite condiții.

Este vorba, printre altele, de sarcinile care survin ca urmare a unui viol sau ca urmare a întreținerii de raporturi sexual cu minori. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat.

De asemenea, sunt prevăzute și situațiile în care e vorba de avort terapeutic – adică viața mamei este pusă în pericol și se impune renunțarea la sarcină.

Decontarea se va face de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. În expunerea de motive, iniţiatorii atenţionează, între altele, că pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere femeile sunt îndrumate spre clinici private, unde costul acestei proceduri poate fi şi de 7 ori mai mare, comparativ cu preţurile unităţilor medicale din sistemul public pentru aceeaşi procedură.

Potrivit propunerii legislative, pe lângă situaţiile care constituie avort terapeutic, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se suportă contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere în trei situaţii: sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârşirea unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale prevăzute de Legea 286/2009 privind Codul penal; persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani; persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primeşte beneficii de asistenţă socială şi/sau, după caz, servicii sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.

Despăgubiri record obținute de un pacient din Neamț după o infecţie cu nosocomiale în spital
În cazul refuzului acordării serviciilor medicale, medicul se va asigura că viaţa sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol şi, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va informa persoana în cauză cu privire la posibilitatea efectuării procedurii de către un alt coleg sau în altă unitate medicală din sistemul de sănătate public din acelaşi judeţ, inclusiv pentru procedurile medicale la cerere, scrie Agerpres.

Potrivit propunerii, este interzis refuzul acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului public de sănătate, în situaţia în care medicul în cauză efectuează procedura solicitată de pacient în unităţile medicale din sistemul de sănătate privat, cu excepţia situaţiei în care acesta nu dispune în unităţile medicale din sistemul de sănătate public de resursele necesare pentru a efectua procedura solicitată.

Pacientul va avea dreptul la informaţii, educaţie şi servicii medicale necesare dezvoltării unei vieţi sexuale normale şi sănătăţii reproducerii, fără nicio discriminare.

Guvernul a prelungit până la 30 iunie condiţiile pentru acordarea de îngrijiri medicale şi de medicamente asiguraţilor din sistemul de stat
În acest sens, Ministerul Sănătăţii elaborează, cu sprijinul organizaţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi al asociaţiilor de profil, o platformă online care include informaţii cu privire la metode de planificare familială, metode contraceptive şi proceduri de întrerupere a sarcinii în condiţii de siguranţă. Metodologia de elaborare a platformei se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Va fi interzisă discriminarea sau transmiterea unor indicaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific cu privire la caracteristicile sau consecinţele medicale ale unui avort, prin orice mijloace, inclusiv online, cu scopul de a induce în eroare şi a descuraja întreruperea cursului unei sarcini.

„Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, or în acest moment cercetările realizate de organizaţii neguvernamentale arată că accesul la această procedură este departe de a fi garantat – fie că vorbim de refuzul managerilor de spitale şi al medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importate ale acestuia sau de abuzurile fizice sau emoţionale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină”, se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii neafiliaţi Oana-Alexandra Cambera, Simina-Geanina-Daniela Tulbure şi Andrei-Răzvan Lupu, aceasta fiind semnată de parlamentari PNL, USR, PSD, UDMR, neafiliaţi. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

 

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul britanic al apărării avertizează Rusia după detectarea unei nave-spion în Canalul Mânecii
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!