Introducerea reţetelor electronice ar putea fi amânată pentru 2013

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, afirmă, referitor la introducerea reţetelor electronice, că Ministerul Sănătăţii "a primit bomba în mână", ministrul Vasile Cepoi arătând că se face o analiză, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa întrucât sistemul nu va funcţiona.
Romania TV
04 iun. 2012, 09:51
Introducerea reţetelor electronice ar putea fi amânată pentru 2013

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el a atras atenţia, încă de anul trecut, asupra riscurilor pe care le presupune implementarea reţetelor electronice, însă fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă „a spus că dacă vor muşchii lui, se va face”.

„Domnul Lucian Duţă a elaborat această strategie anul trecut, după care a lansat-o pe piaţă. Domnul Lucian Duţă se bucura de o anumită forţă, în aşa fel încât MS nu avea niciun cuvânt de spus – dacă vă aduceţi aminte, în conflictul dintre ministrul Cseke şi Lucian Duţă a câştigat Lucian Duţă, că a avut acea susţinere. În acest mod, lucrurile au mers în continuare, la schimbarea de Guvern, lucrurile erau deja demarate, anunţate. Colegiul Medicilor încă de anul trecut a atras atenţia asupra acestor riscuri, dar domnul Duţă a spus că dacă vor muşchii lui, aşa se va face. (…) Actualul minister al Sănătăţii a primit bomba în mână”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Vasile Astărăstoae a arătat că organizaţia are o poziţie foarte clară în legătură cu acest subiect, spunând că nu crede într-o implementare rapidă a reţetei electronice, ci eventual după 1 ianuarie 2013.

„Poziţia Colegiului Medicilor este foarte clară, ne-am cam săturat să se înceapă o activitate fără să ştim din punct de vedere legal cum se desfăşoară, cât timp nu apare în Monitorul Oficial nu există cadru legal, nu-mi e opozabilă o decizie a Guvernului pe care n-o cunosc. Vrem să vedem cum a fost construit softul, în aşa fel încât să nu se aducă atingere autonomiei profesionale a medicului – din câte am înţeles, e făcut după prospectele de la firmele de medicamente şi medicul nu prescrie după prospecte. Din câte am înţeles, pentru că nu a existat nicio trasparenţă (…) Avem o reţinere că-ntr-o lună, de la 1 iunie până la 1 iulie, se poate implementa o asemenea activitate, pentru că medicii nu au fost instruiţi, multe case judeţene de asigurări de sănătate nici ele nu ştiu şi n-au fost instruite”, a spus el.

Astărăstoae a subliniat că, din cei peste 13.000 de medici prescriptori, maxim 10% au fost instruiţi, şi aceia mai mult în sistemul că „s-a bifat”, că softul este cunoscut, la nivelul CNAS, de trei sau patru persoane.

„O implementare rapidă, cum se doreşte, nu va fi decât o harababură în sistemul de sănătate. Este încă o dovadă că trebuie schimbat sistemul de asigurări, pentru că, profitând de monopolul pe care-l are, CNAS are o atitudine dictatorială şi o lipsă de transparenţă care ne îngrijorează. Ca o opinie personală, e necesară, dacă într-adevăr va fi reţetă electronică şi nu va fi o muncă suplimentară. Orice informatizare făcută cu cap scuteşte de o muncă inutilă, dar, dacă se va bloca de nu ştiu câte ori sistemul, dacă va trebui să scrie şi de mână, după care să se ducă la farmacie, dacă nu va exista o comunicare în timp real între medic şi farmacist şi dacă nu va exista un sistem de control a ceea ce s-a eliberat, atunci nu e altceva decât ce-i trebuie chelului: tichie de mărgăritar. Eu cred că înainte de 1 ianuarie nu poate fi implementat un asemenea sistem”, a conchis Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în prezent se desfăşoară o analiză privind reţeta electronică, iar dacă riscurile sunt reale nu se va implementa, întrucât sistemul nu va funcţiona.

El a precizat că activitatea de implementare a reţetei electronice este doar la început, că nu ştie sigur dacă sunt îndeplinite toate condiţiile de implementare, urmând să discute cu echipa de la CNAS pentru a vedea eventualele probleme şi cum se pot rezolva. „Eu nu ştiu să vă spun acum dacă riscurile pe care domnul profesor le-a menţionat sunt sau nu sunt reale. În cursul săptămânii viitoare voi evalua strategia de implementare, în ce măsură sunt acoperite aceste riscuri care, teoretic, pot să fie reale şi, dacă nu sunt acoperite, sigur că vom reveni asupra ei şi vom face să fie lucrurile corecte, implementate corect şi în cunoştinţă de cauză, de către toţi actorii implicaţi”, a spus Cepoi.

El a recunoscut că relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS, în anii anteriori, nu era una amiabilă. „Nu se poate implementa această aplicaţie dacă riscurile sunt reale, pentru că sistemul nu va funcţiona. Nu putem accepta ideea că e o aplicaţie nefuncţională sau sistemul e nepregătit pentru a implementa aplicaţia şi noi tot o vom implementa – că nu va merge. Răspunsurile clare la această problemă vi le voi da după ce analizez situaţia”, a conchis el.

Medicii vor folosi din iunie reţeta electronică, iar din august va fi distribuit cardul naţional de sănătate, anunţa în luna martie preşedintele CNAS, Lucian Duţă. Acesta a precizat că odată cu introducerea lor, vor fi aduşi în sistem aproape 200 milioane de euro, bani care se pierdeau prin fraude.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni