Berea, băutura populară, consumată în cele mai variate contexte, de la baruri sau restaurante de lux până la mediul confortabil din fața televizorului, în propria locuință, este un preparat cu o istorie extrem de bogată.
Cu toate că berea denumită și „băutura aliment” face parte din viața cotidiană a multora, puțini cunosc istoria cel puțin ciudată a acestui preparat, care include o sumedenie de întâmplări neobișnuite, care cu siguranță au contribuit la savoarea inconfundabilă a licorii pe care o consumăm în prezent.
Bere este o invenție de acum 6.000 de ani care aparține de fapt vechilor mesopotamieni, care au inventat primele paie pentru băut. Aceste obiecte erau făcute, de obicei, din lemn şi, uneori, din aur. Paiele lungi au fost folosite pentru a bea o formă timpurie de bere. Oamenii consumau berea din acelaşi recipient, iar fiecare dintre ei foloseau câte un pai impresionant de lung.
Motivul pentru care berea este numită în prezent „băutura aliment își are originile în anul 1634, când călugării Minim ai mânăstirii Neudeck ob der Au, din München, au inventat o bere atât de groasă încât au numit-o „pâine lichidă”. În timpul Postului Mare, în perioada celor 46 de zile de post, călugării au consumat doar acest tip de bere şi apă. În acele timpuri, se credea că berea va curăţa trupul şi sufletul. Şi astăzi se găseşte pe piaţă un derivat din acea bere sub numele „Paulaner Salvator”, iar fabrica în care s-au făcut primele beri de acest tip, fabrica Paulaner, este una dintre cele şase fabrici de bere care furnizează băuturile pentru Oktoberfest, celebrul festival de bere din Germania.
Deși pentru pasionații acestei buturi alcoolice, o inundație cu bere pare o situație ideală, istoric vorbind acest fapt a rezultat în tragedie în urmă cu 200 de ani, când o faimoasă fabrică de bere a explodat.
Pe 17 octombrie 1814, fabrica de bere Meux’s Brewery din Londra a explodat, iar valul de bere de 570 de tone a dărâmat zidul de cărămidă al fabricii de bere şi a inundat strada şi casele din jur. Explozia a fost atât de puternică, încât două clădiri s-au prăbuşit, iar, în total, opt persoane au murit în timpul evenimentului nefericit. Un tribunal a numit incidentul ca fiind „un act al lui Dumnezeu”.
Femeile au fost inițial specialiste în prepararea berii, chiar dacă, în ziua de azi, consumul de bere este asociat cu bărbaţii. Pe vremuri la fabricarea berii contribuiau în mod special femeile. În timp ce bărbaţii vânau, femeile adunau ingredientele folosite la fabricarea berii şi fermentau băuturile. Această tradiţie a continuat de-a lungul istoriei şi abia după industrializarea procesului de fabricare a berii, bărbaţii au început să îşi asume rolul de principali producători de bere.