Inundația cu bere din 1814 și alte lucruri ciudate despre băutura denumită „pâinea lichidă”

Berea este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, iar inițial acest preparat din hamei se bea cu paiul. Mesopotamienii sunt cei care au inventat această licoare în urmă cu 6000 de ani.
Ruxandra Rădulescu
30 sept. 2021, 19:14
Inundația cu bere din 1814 și alte lucruri ciudate despre băutura denumită

Berea, băutura populară, consumată în cele mai variate contexte, de la baruri sau restaurante de lux până la mediul confortabil din fața televizorului, în propria locuință, este un preparat cu o istorie extrem de bogată.

Cu toate că berea denumită și „băutura aliment” face parte din viața cotidiană a multora, puțini cunosc istoria cel puțin ciudată a acestui preparat, care include o sumedenie de întâmplări neobișnuite, care cu siguranță au contribuit la savoarea inconfundabilă a licorii pe care o consumăm în prezent.

Berea și pâinea, singurele alimente permise în postul călugărilor

Bere este o invenție de acum 6.000 de ani care aparține de fapt vechilor mesopotamieni, care au inventat primele paie pentru băut. Aceste obiecte erau făcute, de obicei, din lemn şi, uneori, din aur. Paiele lungi au fost folosite pentru a bea o formă timpurie de bere. Oamenii consumau berea din acelaşi recipient, iar fiecare dintre ei foloseau câte un pai impresionant de lung.

Motivul pentru care berea este numită în prezent „băutura aliment își are originile în anul 1634, când călugării Minim ai mânăstirii Neudeck ob der Au, din München, au inventat o bere atât de groasă încât au numit-o „pâine lichidă”. În timpul Postului Mare, în perioada celor 46 de zile de post, călugării au consumat doar acest tip de bere şi apă. În acele timpuri, se credea că berea va curăţa trupul şi sufletul. Şi astăzi se găseşte pe piaţă un derivat din acea bere sub numele „Paulaner Salvator”, iar fabrica în care s-au făcut primele beri de acest tip, fabrica Paulaner, este una dintre cele şase fabrici de bere care furnizează băuturile pentru Oktoberfest, celebrul festival de bere din Germania.

Inundația cu bere care a ucis 8 persoane

Deși pentru pasionații acestei buturi alcoolice, o inundație cu bere pare o situație ideală, istoric vorbind acest fapt a rezultat în tragedie în urmă cu 200 de ani, când o faimoasă fabrică de bere a explodat.

Pe 17 octombrie 1814, fabrica de bere Meux’s Brewery din Londra a explodat, iar valul de bere de 570 de tone a dărâmat zidul de cărămidă al fabricii de bere şi a inundat strada şi casele din jur. Explozia a fost atât de puternică, încât două clădiri s-au prăbuşit, iar, în total, opt persoane au murit în timpul evenimentului nefericit. Un tribunal a numit incidentul ca fiind „un act al lui Dumnezeu”.

Femeile au fost inițial specialiste în prepararea berii, chiar dacă, în ziua de azi, consumul de bere este asociat cu bărbaţii. Pe vremuri la fabricarea berii contribuiau în mod special femeile. În timp ce bărbaţii vânau, femeile adunau ingredientele folosite la fabricarea berii şi fermentau băuturile. Această tradiţie a continuat de-a lungul istoriei şi abia după industrializarea procesului de fabricare a berii, bărbaţii au început să îşi asume rolul de principali producători de bere.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?