S-a dat alarma după ce a avut o inundaţie la metrou Gorjului. Apa a ajuns la baza scărilor de acces şi chiar în staţie.
„La stația de metrou Gorjului, ieșirea spre Piaţa Gorjului a fost avizată o infiltraţie la baza scărilor de acces.
În urma verificărilor efectuate la fata locului s-a constatat ca avaria a fost produsă de o conductă a furnizorului cu apa caldă din Bucureşti.
Apa se scurge în rigolele din staţie, însă nu afectează circulaţia trenurilor de metrou.
La acest moment, atât echipe specializate Metrorex, cât şi echipe ale furnizorului cu apă caldă se afla în staţie şi iau toate măsurile pentru a remedia situaţia cat mai repede posibil.
Precizam că în urma acestei avarii nu a fost afectata circulaţia trenurilor sau siguranţa călătorilor, accesul în staţie desfăşurându-se în condiţii normale”, a anunţat Metrorex.
„Accesul dinspre Piaţa Gorjului al staţiei de metrou Gorjului se închide temporar din cauza avariei furnizorului de apa caldă din zonă. Călătorii sunt rugaţi sa utilizeze celălalt acces. Circulaţia trenurilor nu este afectată şi se desfășoară conform graficului normal de circulaţie”, au mai precizat reprezentanţii Metrorex.
La faţa locului intervin şi echipe ale companiei Termoenergetica pentru a repara defecţiunea.
Se anunță schimbări importante la Metrorex! Compania a anunțat luni că a semnat contactul pentru accesibilizarea staţiilor de metrou pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
Astfel, staţiile de metrou vor deveni accesibile pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă şi are o valoare de 17.468.346,18 lei, fără TVA.
Săptămâna trecută, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunţat că a semnat protocolul de colaborare pentru construcţia metroului de la Cluj-Napoca şi Floreşti. Grindeanu a anunţat că lucrările de bază pentru primele nouă staţii trebuie încheiate până în anul 2026.
Sorin Grindeanu a anunţat că metroul din Cluj va fi finanţat prin PNNR.
„Am semnat astăzi protocolul de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030.