Inundaţii în Alba. Trafic BLOCAT pe DN 75, la Bistra, din cauza apei de aproximativ 60 de cm adunate pe carosabil. COD ROȘU în Apuseni.
Reamintim că meteorologii au emis o avertizare Cod Roșu de furtuni valabilă luni, 19 iulie, în mai multe localități din zona Munților Apuseni.
Inundaţii în Alba. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 47, care prevede scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate și alocarea acestora unităților administrativ-teritoriale Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană din județul Alba.
• 35.000 litri de motorină
• 8 construcții modulare complete
• 260 paturi cu cazarmament
• 520 pături
• 8.500 litri apă
• 2.600 conserve carne
• 3.900 conserve pate
Hotărârea a fost adoptată în contextul inundațiilor din perioada 15-16.07.2021 din localitățile Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană.
Hotarare CNSU nr 47 Anexa la HCNSU nr. 47Reamintim că în judeţul Alba, zeci de case, în special în zona oraşelor Abrud şi Câmpeni, au fost inundate, vineri seara, după ce a plouat cu găleata. Nu mai puţin de 62 de persoane au fost evacuate. Pompierii au intervenit pentru a salva mai mulţi oameni din locuinţe, inclusiv doi copii. Drumul naţional 74, care leagă Abrudul de Câmpeni, a fost acoperit de aluviuni.
Florin Cîţu a mers în localităţile inundate din Alba, după ce şi-a anulat, duminică, participarea la conferinţa de alegeri a PSD Maramureş. Însoţit de ministrul de Interne, Lucian Bode, şeful Executivului a discutat cu autorităţi locale, cu localnici, dar şi cu militarii de la Batalionul Geniu Alba trimişi în zonele inundate.
„Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială.
Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar şi de utilaj greu pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetăţenilor să poată să-şi revină cât de curând la normal, apoi vom începe şi cu arterele principale”, a declarat Florin Cîţu.