Una dintre cele mai afectate comune este Lăzarea, unde apa venită de pe versanți a intrat, joi seara, în aproximativ 800 de gospodării, afectând fântânile, pivnițele, curțile și anexele gospodărești.
Primarul comunei Lăzarea, Danguly Ervin, a declarat că pompierii voluntari din localitate acționează, în prezent, cu motopompele din dotare pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, în ajutorul lor venind și serviciile voluntare din Ditrău și Suseni.
Tot la Lăzarea, cursurile a două școli, unde învață 400 de copii, au fost suspendate vineri după ce apa a acoperit curțile și împrejurimilor acestora, iar accesul în incintă era imposibil.
Danguly Ervin a spus că apa nu a intrat în sălile de clasă și consideră că până luni situația va reintra în normal și copiii vor putea reveni la ore.
Și în comuna Suseni s-au înregistrat probleme după ce un pârâu din localitate a ieșit din matcă în urma ploilor abundente și a scurgerilor de pe versanți.
Potrivit primarului Egyed Jozsef apa a intrat în șase case, în 100 de pivnițe și în tot atâtea curți și gospodării, scrie Agerpres.
De asemenea, au fost distruse aproximativ 30 de podețe. Primarul a spus că oamenii s-au mobilizat și și-au protejat curțile cu saci de nisip, iar pompierii voluntari intervin pentru scoaterea apei din pivnițele și curțile localnicilor.
În comuna Mihăileni, apa venită de pe versanți a intrat joi seara în aproximativ 30 de pivnițe și a inundat peste doi kilometri de drum județean.
Primarul Izsak Lorand a precizat că vremea s-a încălzit brusc și apa a venit atât de repede în comună încât abia s-a reușit să se intervină cu circa 300 de saci pentru protejarea curților oamenilor. De asemenea, pompierii voluntari au lucrat pentru scoaterea apei din pivnițe.
Și echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita au acționat în mai multe localități pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor.
Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU, Alina Ciobotariu, pompierii militari harghiteni au fost solicitați să intervină, joi pentru evacuarea apei din nouă curți, patru pivnițe, precum și dintr-o anexă gospodărească, aflate în șapte localități, respectiv Leliceni, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Lăzarea, Toplița și Păuleni-Ciuc.
Pompierii recomandă cetățenilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
Citeşte şi Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din mai multe judeţe