Şedinţa săptămânală de Guvern a fost amânată în condiţiile în care premierul Victor Ponta se află în zonele afectate de inundaţii, pentru a coordona acolo un comandament de urgenţă, informează România TV.
Şeful Executivului şi vicepremierul Liviu Dragnea au participat miercuri la şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă care s-a întrunit în localitatea gorjeană Novaci. „Am făcut o evaluare rapidă aici în Gorj. O să mergem şi în Vâlcea şi Argeş. Se lucrează la dig şi se lucrează la scoaterea apelor din case. Ne-a ajutat şi vremea. Până la şedinţa de Guvern de mâine după-amiază vom avea o nouă evaluare”, a declarat Victor Ponta la încheierea comendamentului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat miercuri că a fost constituită o comisie de evaluare a pagubelor produse de debitele crescute ale mai multor râuri din judeţ. El a precizat că salvamontiştii gorjeni intervin în prezent pentru salvarea a zece persoane blocate în zona montană Rânca.
Ion Călinoiu a spus că drumul Albeni – Câmpu Mare – Prigoria este închis ca urmare a distrugerii în totalitate a unui pod din Albeni care trebuie reconstruit. O situaţie gravă este şi în comuna Polovragi, unde peste 160 de gospodării sunt afectate de inundaţii.
Citeşte şi COD ROŞU şi COD PORTOCALIU de inundaţii în judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Argeş
De asemenea, din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocate, miercuri, alimente, pături şi apă pentru sinistraţi.
Sume importante sunt puse la dispoziţia prefecţilor pentru refacerea infrastructurii distruse de ape, precum şi bani pentru a-i ajuta pe cei ale căror locuinţe au fost afectate de ape.
Citeşte şi Doi oameni au murit în Argeş şi altul este dat dispărut, în urma viiturilor apocaliptice
Zonele afectate de către ploile din ultimele zile stau şi cel mai prost la capitolul asigurări obligatorii pentru locuinţă. Astfel, potrivit economica.net, cele mai multe asigurări obligatorii pentru locuinţă au fost încheiate în Gorj, 28% şi Vâlcea-21%, în timp ce în Olt doar 17% dintre proprietari şi-au asigurat casele.
Poliţa Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), fiind o asigurare de solidaritate, acoperă trei riscuri, adică riscul de cutremur, riscul de inundaţie şi riscul de alunecări de teren. Limita de despăgubire este stabilită la 10.000 de euro pentru casele din chirpici şi 20.000 de euro pentru cele din material modern.