Mai multe sectoare de drumuri judeţene şi naţionale din Argeş au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren în urma precipitaţiilor din ultimele zile, au anunţat marţi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, potrivit Agerpres.
Pe DN 73C Râmnicu Vâlcea – Curtea de Argeş, în satul Piatra din comuna Ciofrîngeni, acostamentul drumului a alunecat pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, creându-se o diferenţă de nivel de aproape doi metri. În acea zonă se află principala cale de acces pentru 25 de familii.
„În aceeaşi zonă, la intersecţia DN 73C cu drumul comunal Piatra – Dobreşti, drum neasfaltat, a avut loc o alunecare de teren care a făcut impracticabilă o porţiune de circa 60 de metri din acest drum, pe o bandă de mers”, se arată într-un comunicat al IPJ Argeş.
Probleme sunt şi în comuna Mălureni, unde în urma ploilor abundente s-a produs o alunecare de teren pe DJ 740, la unul din capetele podului peste râul Vâlsan din satul Zărneşti. Podul a fost închis, iar traficul a fost deviat pe o rută ocolitoare, prin localitatea Valea Mărului.
Şi în comuna Budeasa, pe DJ 703K, podul peste râul Vâlsan s-a erodat în zona pilonilor de susţinere şi s-a înclinat, fiind închis pe un sens de mers. Circulaţia a fost deviată parţial pe DJ 703I şi DN 7C.
Reprezentanţii IPJ Argeş au anunţat că DJ 603I, care face legătura între localitatea Brăduleţ şi zona turistică Poienile Vâlsanului, este blocat total de aluviuni căzute de pe un versant, pe o distanţă de circa 200 de metri, în punctul Podul Piscului.
În localitatea Miceşti, oamenii au fost salvaţi de puhoaie cu tractorul, potrivit România TV. Apele au intrat în zeci de gospodării. Mulţi copaci au fost dobărâţi, lăsând în beznă peste 7.000 de case.
În municipiul Piteşti, din cauza creşterii debitului pe râul Argeş, a fost ruptă o parte din podul de metal şi beton aflat pe varianta ocolitoare care face legătura între zona Podul Viilor şi strada Depozitelor. „În toate zonele afectate de fenomenele meteo, poliţiştii, împreună cu autorităţile locale şi judeţene, asigură sprijin cetăţenilor”, se arată în comunicatul IPJ Argeş.
Peste 200 de fântâni publice din judeţul Vâlcea nu mai au potabilă, Direcţia de Sănătate Publică recomandând oamenilor să nu folosească apa din acestea până ce nu vor fi dezinfectate.
„Peste 600 de vâlceni sunt afectaţi în urma acestor probleme. Ploile au inundat sute de hectare de teren agricol, zeci de gospodării şi fântâni publice. Deja DSP a luat la pas localităţile din judeţ pentru dezinfectarea fântânile. Avem peste 200 de fântâni care necesită de urgenţă intervenţia noastră. Recomandăm oamenilor să nu consume apă până ce nu terminăm operaţiunea. Apa poluată cu nitraţi poate provoca boli grave, în special copiilor şi bătrânilor, persoane a căror imunitate este scăzută”, a precizat marţi Luminiţa Apostolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.
În localitatea Bumbeşti Piţic, judeţul Gorj, o familie şi-a dus mortul la groapă pe apă. Râul Galbenu s-a umflat din cauza ploilor, iar calea de acces către cimitir nu mai poate fi folosită.
Ploile abundente au făcut prăpăd şi în Dolj. Zeci de familii s-au apucat să scoată mâlul din case, după ce locuinţele lor au fost inundate. În localitatea Cleanov, apa a măturat peste 30 de gospodării, iar 15 oameni au fost evacuaţi de urgenţă.
În judeţul Tulcea, câţiva turişti au surprins o tornadă în Munţii Măcinului. Fenomenul, rar pentru ţara noastră, a durat câteva minute.
Guvernul va trimite ajutoare românilor ale căror gospodării au fost afectate de inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute. Executivul va da oamenilor materialele de construcție necesare pentru a-și reface locuințele. În plus, vor fi alocate fonduri pentru reconstrucția digurilor. Până în septembrie, Guvernul trebuie să pună la cale un plan pentru reconstrucția digurilor la nivel național.
CITEŞTE ŞI: COD GALBEN şi COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII pe mai multe râuri din ţară