Aproximativ 40 de localităţi din judeţul Teleorman au fost afectate în urma inundaţiilor şi tot atâtea persoane au fost evacuate (36 la Tătărăştii de Jos, sat Obârtu şi două la Plosca).
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „A.D. Ghica”, Gelu Dragomir, 45 de persoane sunt izolate şi 105 case rămân inundate. De asemenea, 47 de case sunt izolate, iar în 850 de grădini/curţi/gospodării a intrat apa. Din ultimele date centralizate de autorităţi rezultă că sunt afectate 937 de anexe şi 14 poduri, aproximativ 22 de kilometri de drumuri judeţene, 25 kilometri de drumuri comunale şi peste 1.200 de fântâni.
Pompierii militari au transportat apă şi alimente locuitorilor, acestea fiind puse la dispoziţie de primarii localităţilor afectate. În comunele Drăgăneşti Vlaşca, Necşeşti, Vedea şi Drăcşănei, circulaţia este închisă din cauza unor tronsoane de drum afectate de ape.
Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a dispus luarea măsurilor care se impun şi evaluarea pagubelor. În noaptea de miercuri spre joi pompierii militari teleormăneni sprijiniţi de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti au intervenit pentru evacuarea apei din locuinţe, gospodării şi curţi cu efective de peste 75 de cadre, 20 de motopompe şi şapte camioane în şapte localităţi.
Şi în judeţul Mehedinţi sunt probleme din cauza inundaţiilor. Aproximativ 400 de hectare de terenuri agricole riverane râurilor Motru şi Coşuştea din localităţile Luncuşoara şi Meriş sunt inundate din cauza depăşirii cotelor de inundaţii, a declarat joi pentru AGERPRES directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi, Cristian Mură.
Citeşte şi Peste 1000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi intervin în localităţile afectate de inundaţii
Potrivit sursei citate, apele revărsate au pătruns şi în şapte gospodării din localităţile Jirov, Hurduceşti, Crivina şi Corcova, autorităţile fiind obligate să intervină pentru evacuarea acestora, astfel încât să nu pătrundă în locuinţe.
„De asemenea, din cauza infiltraţiilor şi eroziunii solului în satul Budăneşti şi oraşul Strehaia drumurile au fost distruse pe o distanţă de 2,5 şi respectiv 0,5 kilometri, iar în Ilovăţ un sector al drumului judeţean a fost calamitat pe o lungime de 3 kilometri. Pe râul Coşuştea Mică s-a calamitat apărarea de mal din gabioane pe o distanţă de 200 metri, iar în localitatea Imoasa un pod”, a precizat Mură.
Şeful SGA Mehedinţi a mai arătat că la posturile hidrometrice din judeţ s-au înregistrat creşteri de niveluri peste cotele de apărare şi inundaţie la staţiile hidrologice Corcova pe râul Coşuştea Mare cu +30 cm (280 cm), Broşteni pe râul Motru cu +100 cm (500 cm) şi Strehaia pe râul Huşniţa, unde s-a atins cota de inundaţie, de 400 cm.
Un drum judeţean şi două drumuri comunale sunt închise circulaţiei în Giurgiu, în urma precipitaţiilor căzute în ultimele zile şi a creşterii cotelor râurilor din judeţ.
Potrivit ISU Giurgiu, DJ 412 C la Podul Pescari este închis circulaţiei şi se circulă pe DJ 601 pe la Crevedia Mare şi Goleasca, pe DC 191 apa s-a deversat şi circulaţia este închisă între Vadu Lat şi Angheleşti şi se circulă prin Clejani şi Angheleşti, şi DC 105 a fost acoperit cu apă între Iepureşti şi Chirculeşti şi se circulă pe ruta ocolitoare prin Băneşti. Şi DJ 601 este acoperit cu o lamă de apă de 15 centimetri pe o lungime de 150 de metri, dar este circulabil. Inundaţiile s-au produs ca urmare a creşterii cotelor râurilor Neajlov şi Dâmbovnic.
În judeţ sunt afectate de inundaţii 1.326 de hectare de terenuri agricole, 1.461 de hectare de păşune şi 740 de hectare de pădure în 12 localităţi.
În Argeş, zece localităţi au fost afectate în urma precipitaţiilor abundente din ultimele zile, fiind inundate zeci de gospodării şi mii de hectare de teren agricol, potrivit unui bilanţ prezentat joi de Instituţia Prefectului.
Căderile de precipitaţii au afectat localităţile Aninoasa, Hârseşti, Izvoru, Popeşti, Reca, Săpata, Ştefan cel Mare, Stolnici, Muşăteşti şi Piteşti, fiind inundate şapte case, 48 de anexe gospodăreşti, 90 de fântâni şi 7.800 de hectare de teren arabil.
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, s-au produs avarii la două podeţe de pe DN 7, în localităţile Bascov şi Morăreşti, iar pe DN 67B, în comuna Poiana Lacului, o alunecare de teren a afectat un taluz pe o lungime de 25 de metri. De asemenea, pe DN 7, în localitatea Morăreşti, au fost identificate tasări locale şi crăpături în carosabil, echipele Secţiei de Drumuri Naţionale Piteşti intervenind pentru remedierea problemelor.
„În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, la acest moment nu sunt semnalate probleme. Ieri, punctual, s-au înregistrat întreruperi la consumatori în localităţile Mioarele şi Nucşoara, dar care s-au remediat, intervenindu-se cu 20 de echipe ale CEZ”, se mai arată în comunicatul Instituţiei Prefectului Argeş.
În judeţul Argeş, ploile din ultimele zile şi creşterea debitelor anumitor râuri nu au avut ca efect izolarea unor sate sau a unor cetăţeni.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o serie de avertizări hidrologice Cod Galben şi Cod Portocaliu de inundaţii, valabile până vineri seara, la ora 18,00, în bazine hidrografice din judeţele Olt, Teleorman, Ilfov şi Giurgiu.
Conform hidrologilor, în perioada 11 decembrie, ora 13,00 – 12 decembrie, ora 18,00, se instituie Cod Portocaliu pe râul Jiu (sector îndiguit), pe sectorul Răcari – Podari (judeţul Dolj). În plus, joi, după ora 18,00, pe râul Jiu intră în vigoare o atenţionare hidrologică Cod Galben.
De asemenea, în acelaşi interval, va intra în vigoare un Cod Galben şi se vor înregistra creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de atenţie şi ale Cotelor de inundaţie, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, pe râurile: Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea pe sector aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), Teleorman curs inferior (judeţul Teleorman), Neajlov curs mijlociu şi inferior (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu), Glavacioc (afluent al Neajlovului – judeţul Giurgiu) şi Sabar – curs inferior (judeţele Giurgiu şi Ilfov).
Acelaşi tip de avertizare este valabil până joi la ora 18,00 pe râurile din bazinele hidrografice: Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu pe sector aval confluenţă Motru (judeţul Dolj), Teslui (judeţele Dolj şi Olt), Vedea pe sectorul aval Văleni – amonte confluenţă Teleorman (judeţul Teleorman), Teleorman curs mijlociu (judeţul Teleorman).
Hidrologii precizează că, începând de joi, de la ora 13,00, se ridică avertizarea hidrologică emisă pentru celelalte bazine hidrografice, avertizate anterior.