ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL 2015: Tot ce trebuie să ştii despre înscriere şi admitere

ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL 2015. Anul şcolar 2015-2016 este al doilea an în care învăţământul profesional are o durată de trei ani. Pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani elevii înscrişi în clasa a VIII-a şi absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare. Înscrierea candidaţilor în vederea admiterii în învăţământul profesional este programată pentru intervalul 15-17 iunie 2015.
Iulian Tudor
16 apr. 2015, 05:34
ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL 2015: Tot ce trebuie să ştii despre înscriere şi admitere

Învăţământul profesional a fost introdus de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi se derula pe o perioadă de doi ani, începând din clasa a X-a şi până în clasa a XI-a. În 2013, Guvernul Ponta a modificat Legea Educaţiei, astfel încât clasa a IX-a a rămas la liceu, iar învăţământul profesional a început, din anul şcolar 2014-2015, din clasa a IX-a şi se termină în clasa a XI-a.

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior, potrivit metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de 3 ani. Pot opta pentru înscrierea în învăţământul profesional şi elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Învăţământul profesional cu durata de 3 ani se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susţinere financiară prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”. Elevii din învăţământul profesional pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică.

VEZI AICI CALENDARUL ADMITERII ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PROFESIONAL de stat cu durata de trei ani pentru anul şcolar 2015-2016

Înscrierea candidaţilor

Înscrierea candidaţilor în vederea admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se face la unitatea de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional, pe baza opţiunii candidatului pentru o calificare profesională din oferta şcolii, cu posibilitatea înregistrării mai multor opţiuni în ordinea preferinţelor exprimate de candidat în fişa de înscriere.

Înscrierea în vederea admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani a elevilor din clasa a VIII-a şi a absolvenţilor clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizează pe baza fişei de înscriere în învăţământul profesional, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial.

Admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor

Admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează, în fiecare etapă, astfel:

a) în cazul în care numărul de candidaţi înscrişi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ,  admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului; în portofoliul educaţional al elevului se are în  vedere, pentru admiterea în învăţământul profesional de 3 ani, media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%;
b) în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere definită la lit. a) şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală obţinută la Evaluarea naţională din clasa a VIII-a şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

În cazul în care, la o unitate de învăţământ şi la o calificare profesională, pe ultimul loc există candidaţi, cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi acea calificare, care au mediile de admitere, precum şi mediile menţionate la alin.  (1) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

Pentru absolvenţii din promoţiile de până în anul 2009 inclusiv, în media de admitere, media generală obţinută la Evaluarea naţională se va înlocui cu media de la examenul de capacitate, pentru absolvenţii de până în anul 2003
inclusiv, cu media la testele naţionale, pentru absolvenţii din promoţiile 2004-2007, ori cu media la tezele cu subiect unic susţinute în clasa a VIII-a, pentru absolvenţii din promoţiile 2008 şi 2009.

Pentru candidaţii care nu au susţinut Evaluarea naţională sau, după caz, examenul de capacitate/testele naţionale/tezele cu subiect unic, se consideră că media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a este 1: EN = 1.

Înscrierea candidaţilor declaraţi admişi se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

  • fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani;
  • certificatul de naştere, în copie legalizată;
  • adeverinţă  cu  notele  şi  media  generală  obţinute la Evaluarea naţională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naţionale/examenul de capacitate;
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a-a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire) – copie şi original;
  • fişa medicală.

Candidaţii care, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor
fi utilizate pentru următoarele etape de admitere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani.

Candidaţii respinşi la admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, precum şi candidaţii admişi care doresc să renunţe la locul ocupat la învăţământul profesional cu durata de 3 ani se pot înscrie la admiterea în învăţământul liceal.

Pentru absolvenţii clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost admişi sau care nu au participat la primele două etape de admitere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani şi care solicită ulterior să se înscrie
în clasa a IX-a la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, precum şi pentru cei care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior desfăşurării etapelor de admitere menţionate în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti pentru învăţământ profesional cu durata de 3 ani va organiza a III-a etapă de admitere, pe locurile rămase libere. Admiterea se face în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, conform criteriilor prevăzute în prezenta metodologie, în baza hotărârilor comisiei de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani.

Lista unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din Bucureşti

Lista unităţilor de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani se stabileşte anual, pe baza propunerilor unităţilor de învăţământ şi ale operatorilor economici.

Lista unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din Bucureşti afişată de ismb.edu.ro:

Colegiul Tehnic Media
Colegiul Tehnic Dinicu Golescu
Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice I.N. Socolescu
Colegiul Tehnic de Aeronautică Henri Coandă
Colegiul Agricol V. Harnaj
Colegiul Economic V. Madgearu
Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I
Liceul Tehnologic Dimitrie Paciurea
Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi
Liceul Tehnologic Electronica Industrială
Liceul Tehnologic Ion IC Brătianu
Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida
Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon
Colegiul Tehnic Edmond Nicolau
Liceul Teoretic Traian
Colegiul Economic Hermes
Colegiul Economic A.D. Xenopol
Şcoala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu
Colegiul Tehnic Anghel Saligny
Colegiul Tehnic Mihai Bravu
Colegiul Tehnic Costin D. Neniţescu
Liceul Tehnologic Dragomir Hurmuzescu
Liceul Tehnologic Theodor Pallady
Liceul Tehnologic Elie Radu
Liceul Tehnologic Dacia
Liceul Tehnologic de Metrologie Traian Vuia
Colegiul Tehnic Miron Nicolescu
Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif
Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu
Colegiul Tehnic Petru Rareş
Colegiul Tehnic Energetic
Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Dumitru Moţoc
Colegiul Economic Viilor
Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez
Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti
Liceul Tehnologoc Petre Poni
Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi
Colegiul Tehnic Petru Maior
Colegiul Tehnic Iuliu Maniu
Colegiul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii Gh. Airinei
Colegiul Tehnic Carol I
Colegiul Economic Costin Kiriţescu
Liceul Tehnologic Af. Antim Ivireanu
Liceul Tehnologic Special Regina Elisabeta
Liceul Tehnologic Special Nr. 3
Şcoala Profesională Specială nr. 2
Şcoala Profesională Specială nr. 3
Complexul Şcolar Cronos
Şcoala Postliceală FEG
Colegiul UCECOM Spiru Haret

CITEŞTE ŞI: Strategie Educaţie 2020: Rata de angajare, mai mare pentru absolvenţii învăţământului profesional şi tehnic

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București