Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. La ședința de Guvern de joi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități și asta pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.
Citește și O profesoară din România a fost selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023
Cu toate acestea, prin memorandum nu poate fi stabilită, însă, nicio sumă de plată din programele de finanțare cu fonduri europene, inclusiv PNRR.
În aceste momente, există restanțe la cele 1.415 școli din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar. Potrivit unor surse Edupedu.ro., oficialii din Ministerul Educației le-ar fi transmis instituțiilor de învățământ că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie.
„Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți și, după aceea, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere. Cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Cât despre creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024, ministrul Educației a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii promisă de Guvern, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.
Pentru 2023, Ministerul Educației a primit un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB. Potrivit noii legi a învățământului, pentru anul 2024 Guvernul ar trebui să aloce minimum 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, adică aproximativ 6% din PIB.