Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie”

Învățământul românesc riscă să intre în colaps, după ce Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază prin memorandumuri. Mai mult, reprezentanții Inspectoratelor Școlare spun că peste 1.400 de școli nu au primit nici până astăzi banii din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) pentru cheltuielile făcute anul trecut.
Alina Costache
28 sept. 2023, 16:40
Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie”
Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor.

Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. La ședința de Guvern de joi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități și asta pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.

Citește și O profesoară din România a fost selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023

Învățământul, în colaps! Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor

Cu toate acestea, prin memorandum nu poate fi stabilită, însă, nicio sumă de plată din programele de finanțare cu fonduri europene, inclusiv PNRR.

În aceste momente, există restanțe la cele 1.415 școli din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar. Potrivit unor surse Edupedu.ro., oficialii din Ministerul Educației le-ar fi transmis instituțiilor de învățământ că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie.

„Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți și, după aceea, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere. Cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cât despre creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024, ministrul Educației a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii promisă de Guvern, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pentru 2023, Ministerul Educației a primit un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB. Potrivit noii legi a învățământului, pentru anul 2024 Guvernul ar trebui să aloce minimum 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, adică aproximativ 6% din PIB.

Citește și Săptămâna de şcoală de 4 zile, experiment. Profesorii și elevii sunt încântați, părinții – singurii nemulțumiți

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre