Constantin Drăgan este profesor în Suedia. Într-o intervenţie la Digi24, profesorul a spus că învăţământul desfăşurat acasă nu poate suplini sub nicio formă cursurile desfăşurate în clase, mai cu seamă în cazul copiilor care au sub 18-19 ani.
„În Suedia școlile nu au fost închise niciodată, nu s-a făcut nicio formare specială cu profesorii. Rezultatele au fost, zic autoritățile, foarte bune, la modul în care nu s-a dovedit că în rândul elevilor sau profesorilor ar fi mai multe cazuri de coronavirus decât în restul societății. Suedezii s-au felicitat în permanență pentru această abordare, spunând că un copil trebuie să fie la școală, pentru că școala acasă nu poate să fie eficientă sub nicio formă, cel puțin nu pentru copiii care au sub 18-19 ani. Deci, practic, în Suedia nu s-a închis niciodată școala, lucrurile au mers chiar bine. Poate că în primele două-trei săptămâni au fost destul de mulți absenți, după care totul a decurs absolut normal”, a spus Constantin Drăgan.
Profesorul Drăgan nu neagă că au fost cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul profesorilor, însă în şcoli nu au fost focare. De asemenea, Constantin Drăgan a dezvăluit unul dintre principalele motive pentru care autorităţile au decis să nu închidă şcolile în pandemie.
„Sigur că din când în când, un profesor s-a mai îmbolnăvit, dar nu mai mult decât un inginer sau decât un economist, de-asta autoritățile se felicită pentru că nu au ținut elevii acasă. Un elev care stă acasă, mai ales de vârstă preșcolară, înseamnă automat și un părinte care stă acasă și acel părinte ar putea să lucreze într-un spital sau în transporturi sau undeva unde este important. A fost unul dintre motivele pragmatice pentru care suedezii au spus nu, nu, nu, școlile continuă, dacă vor fi probleme mari, vom rediscuta aceste măsuri, dar deocamdată, atât timp cât nu vedem că am păți ceva lăsând elevii la școală, îi lăsăm acolo, pentru că elevii oricum, și dacă nu merg la școală, se vor întâlni undeva”, a relatat românul.
Autorităţile suedeze încurajează, însă, elevii să menţină o igienă riguroasă şi să păstreze distanţa pe cât posibil, acestea fiind cam singurele măsuri pentru limitarea răspândirii virusului. Numărul copiilor din clase nu s-a diminuat, dimpotrivă, a crescut.
„Elevii sunt încurajați să păstreze distanța socială, dar clasele nu s-au diminuat. Într-o clasă medie în Suedia sunt în jur de 22-25 de elevi, dar poate să ajungă până la 30. Sunt invitați să se spele cât mai des pe mâini, iar dacă sunt răciți, dacă au orice simptom – să stea acasă. Școala suedeză reîncepe acum, pe data de 17 august, la fel ca înainte. Deci, practic, nimic nu s-a schimbat, se reia un an școlar așa cum s-a încheiat, ba încă cu și mai mulți elevi în clasă”, a completat profesorul.
De altfel, autoritățile suedeze nu sunt nici adeptele purtării măştilor de protecţie. Ele sunt de părere că nu există dovezi științifice clare conform cărora măștile ar împiedica răspândirea virusului.
„Se uită la țările care le folosesc și spun: domnule, nu ni se pare că au dat rezultate spectaculoase faptul că poartă măști, ia uite, în Germania cresc, în Franța cresc, peste tot cresc cazurile și ei poartă măști. Noi îi încurajăm pe oameni ca dacă au orice simptom, nu să-și pună masca pe față și să iasă în oraș, ci să stea liniștiți acasă”, a povestit profesorul Constantin Drăgan pentru sursa citată.