Într-o intervenţie la România TV, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că la nivelul Inspectoratului Şcolar Bucureşti a fost înfiinţată o comisie care analizează situaţia, şi în funcţie de rezultatele anchetei şi va decide soarta învăţătoarei acuzată de părinţi că terorizează elevii la clasă. Potrivit ministrului, în cazul dascălului se poate ajunge şi la eliminarea din şcoală.
„Şcoala trebuie să facă şi educaţie nu numai transmitere de educaţie, dascalul trebuie să fie un model. Problema. după părerea mea, care mie îmi ridică foarte multe semne de întrebare, se leagă de performanţa învăţătoarei. Învăţătoarea este una dintre cele mai bune învăţătoare din Bucureşti, s-a clasat a patra pe Bucureşti. Asta îmi spune foarte multe lucruri despre profesionalismul domniei sale. Pe de altă parte, cand un cadru didactic are un asemenea comportament acest lucru se transmite conducerii şcolii şi părinţilor. Îmi pun speranţa în corectitudinea evaluărilor pe care Comisia Inspectoratului o va face acolo”, a spus ministrul Educaţiei la România TV.
Ecaterina Andornescu a mărturisit că nu a fost informată despre incidentele de la Liceul „Nicolae Iorga”, ci a afalt din presă. „Eu am aflat din presă, din păcate. Probabil directorul şcolii a notificat inspectoratul”, a mia spus ministrul.
La rândul lui, directorul Liceului „Nicolae Iorga”, Ion Gabriel, a declarat că nu avea conştinţă de problemele de la clasa unde era învăţătoare Veronica Bereandă şi că a aflat de probleme când înregistrarea a fost urcată pe youtube.
„În momentul acela am anunţat ISMB, am făcut notificarea, am convocat şedinţa cu părinţii şi consiliul şcolii. A avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie”, a declarat directorul liceului. În şedinţa cu părinţii, părerile au fost diferite, unii părinţi reclamând comportamentul agresiv al dascălului, alţii din contră susţinând că nu au nicio problemă.
Până la finalizarea anchetei, Ecaterina Andronescu i-a cerut directorului ca un psiholog să asiste la orele învăţătoarei.
„Dacă în urma anchetei lucrurile se verifică, o spun foarte răspicat: Doamna învăţătoare nu mai are ce căuta în şcoală. Dar nu aş vrea să pedepsim un om care nu este vinovat şi care are o carieră în spate. Dacă este corect ceea ce se spune, atunci sigur îşi încetează activitatea. Dacă nu este corect, atunci nu vreau să blamăm un om nevinovat”, a completat Ecaterina Andronescu.
Întreg scandalul a ieşit la iveală după ce o mamică i-a pus un reportofon în ghiozdan copilului ei. Părinţii elevilor de la clasa unde predă dascălul povestesc acum că cei mici au suferit un adevărat şoc.
„Una dintre mămici, a unui băieţel de 6 ani, era deja speriată de faptul că fiul ei venea casă şi îi spunea că mai bine se sinucide decât să meargă la şcoală sau că mai bine nu s-ar fi născut. Cealaltă mamică fusese cu copila la doctor. Avea simptome de ulcer pe sistem nervos. Plângea zilnic când trebuia adusă la şcoală (…) tresărea din orice, avea coşmaruri, dureri de stomac”, povesteşte o mamică.
Părintele mai spune că învăţătoarea îi agresa şi îi ameninţa cu note mici pe copii pentru ca aceştia să facă lecţii suplimentare după ore. Alţi părinţi o acuză pe învăţătoare că îi învăţa pe cei mici să copieze la concursuri.
„Era primul lor concurs şi îi învăţa să trişeze – nici nu ştiau să citească şi să scrie!”, a povestit mama unui elev.
Mama fetiţei care a făcut înregistrarea şocantă a povestit şi cum a reuşit copilul ei să scape de coşmaruri.
„A făcut un desen care o reprezenta pe doamna cu mii de ochi. L-a pus într-un borcan şi l-am dus afară, într-o groapă, de unde niciodată să nu se mai întoarcă”, a povestit părintele.
Potrivit legii, testarea psihologică a profesorilor ar trebui făcută în fiecare an şcolar. În lipsa unei metodologii clare, fiecare inspectorat judeţean sau şcoală aplică regula după bunul plac, iar multe şcoli sar peste acest pas important.
Învăţătoarea Veronica Bereandă are o vechime de 40 de ani şi i-au trecut prin mână 10 generaţii. Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti a început o anchetă în cazul învăţătoarei, dar până la finalizarea anchetei, dascălul predă nestingherit la clasă.
„Este de neaşteaptat o astfel de comportare a unui cadru didactic care are în grijă copii la o vârstă atât de mică. Comportamentul profesoarei a fost obiectul unui consiliu profesoral, iar astăzi se declanşează comisia de analiză internă”, a declarat Inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru, la România TV.
De cealaltă parte, învăţătoarea susţine că îi va acţiona în judecată pe cei care au calomniat-o.