Învăţătorii consideră evaluările naţionale INUTILE: „Finalitatea acestor evaluări nu are nicio relevanţă”

Luni, 6 iunie, se va desfăşura ultima Evaluare Naţională a elevilor de clasa a II-a. Evaluările naţionale nasc aprige discuţii în cancelariile unităţilor de învăţământ, ca urmare a presiunilor birocratice care însoţesc aceste testări considerate inutile chiar de cadrele didactice.
Filip Stan
03 iun. 2016, 06:17
Învăţătorii consideră evaluările naţionale INUTILE:

Profesoara Mariana Matei, de la Şcoala nr. 2 Valu lui Traian, a declarat pentru „Cuget Liber” că este dezamăgită de ceea ce s-a dorit şi ce se întâmplă de fapt. „La începuturile introducerii acestor evaluări, ni s-a spus că ele vor fi susţinute financiar, dar văd că nu s-a găsit nici până la ora actuală o soluţie. La sfârşitul anului şcolar, când sunt atâtea recapitulări şi evaluări finale, mai vine şi această evaluare naţională. Suntem de acord că aceste testări îi antrenează pe copiii noştri cu emoţiile examenelor, dar este o muncă în plus peste norma noastră de opt ore pe zi şi nesusţinută financiar„, este nemulţumirea unui cadru didactic cu experienţă, care în curând va ieşi la pensie.

Mai tânăra sa colegă, prof. Iulia Cabrancea, de la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, aflată la a doua etapă de evaluări, este dezamăgită de lipsa unor măsuri. „Finalitatea acestor evaluări nu are nicio relevanţă, pentru că nu se regăseşte în catalog şi nici în devenirea copilului. Nici măcar acea componentă a gestionării emoţiilor pentru viitoarele examene nu este atinsă. Marea majoritate a elevilor termină în 20 de minute, pentru că tratează cu superficialitate şi pentru că nu li se mai pune imaginaţia şi creativitatea la contribuţie, răspunsurile fiindu-le oferite pe tavă cu acele spaţii prevăzute a fi completate. După care greul abia începe. Lucrările trebuie corectate de două cadre didactice, pentru că aşa este prevăzut să existe două note, după care urmează discuţia cu părinţii, în care sunt relevate plusurile şi minusurile. Nu există un plan de remediere, nişte concluzii, nişte măsuri. Lucrurile rămân neclarificate şi ne mai întrebăm de ce aşa note mici la Evaluarea din clasa a VIII-a. Plus că se pune presiune pe învăţători, întrucât lucrările trebuie corectate în timp record. Vorbim de învăţământ remedial, diferenţial… Da, doar vorbim!„, a conchis prof. Cabrancea.

De aceeaşi părere este şi prof. Alina Vâlcu, învăţător şi director adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza”, considerând aceste evaluări ineficiente şi costisitoare ca timp de lucru. „Într-adevăr, din discuţiile şi cu colegele mele, sarcinile de lucru nu au nicio legătură cu obiectivele pe care le urmărim la admiterea de la clasa a VIII-a. Iar în final, ceea ce le transmitem părinţilor, fie din calitatea de învăţător, fie de diriginte, nu este foarte elocvent din punctul de vedere al unui părinte care urmăreşte integrarea copilului la un liceu bun. Dosarul de la final este foarte stufos. Şi ca să vă imaginaţi, toate documentele unui nivel de clasă nu pot intra într-un biblioraft, eventual pe un întreg raft al bibliotecii de documente. Din păcate, rezultatele nu sunt foarte elocvente, pentru că, nefiind la un nivel foarte înalt, copii buni se blochează, neştiind ce să răspundă pentru că le este greu să accepte că poate fi atât de uşor. Ca să nu mai spun că după discuţia învăţătorului cu părinţii, trebuie întocmit un proces verbal din care să reiasă că acesta a înţeles ce i s-a prezentat. Toate acestea în condiţiile în care cei implicaţi în supraveghere şi evaluare îşi mai fac şi treaba de la clasă, teste de pregătit, lecţii. În cele opt ore pe care se spune că nu le facem. Chiar i-aş invita pe cei care fac asemenea afirmaţii să vadă câte ore ne pregătim, cât stăm în plus la şcoală şi după aceea s-ar putea să mai vrea să ne dea bani, ca să închei într-o notă comică„, a mai declarat prof. Vâlcu.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns