INVAZIA CĂPUŞELOR ÎN PARCURI. Sute de persoane au ajuns la spital muşcate de căpuşe

După vacanţa de 1 Mai, la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa au ajuns sute de constănţeni muşcaţi de căpuşe. Medicii avertizează că bolile şi complicaţiile muşcăturii de căpuşă sunt extrem de grave, iar neprezentarea la medic poate avea consecinţe dramatice.
Iulian Tudor
19 mai 2015, 07:56
INVAZIA CĂPUŞELOR ÎN PARCURI. Sute de persoane au ajuns la spital muşcate de căpuşe

Sute de constănţeni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa în urma muşcăturilor de căpuşă, după mini-vacanţa de 1 Mai, scrie cugetliber.ro. Aceştia au primit îngrijiri medicale la camera de gardă şi sunt sub supravegherea medicală a specialiştilor infecţionişti.

„De la începutul lunii mai şi până în prezent am înregistrat 127 de cazuri de muşcături de căpuşe, majoritatea adulţi. Explozia de cazuri a fost înregistrată după vacanţa de 1 Mai, când populaţia a ieşit la iarbă verde.

Citeşte şi A început isteria căpuşelor. Sute de oameni, înţepaţi de insecte. Au apărut şi cazurile de boală Lyme

Cele două afecţiuni foarte grave pe care căpuşele infestate le pot transmite la om sunt febra butonoasă şi boala lyme, afecţiuni adesea invalidante”, a precizat dr. Stella Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Primul caz de febră butonoasă

Totodată, ieri a fost internat şi primul pacient cu febră butonoasă, boală cauzată de muşcătura de căpuşă infestată cu „Rickettsiaconorii”, transmisă omului de la câine şi caracterizată prin febră, simptome de intoxicaţie, cefalee pronunţată şi erupţii maculo-papuloase pe piele.

„Boala se manifestă prin dureri musculare, dureri articulare, erupţie cutanată care apare pe tot corpul, dureri de cap. Boala se mai numeşte şi «pata neagră», denumire care arată locul de inoculare a bacteriilor ce produc infecţia. Perioada de incubaţie este de şapte zile, iar pacienţii au nevoie de internare şi monitorizare. Complicaţiile care pot apărea sunt de natură hepatică şi renală, însă pacienţii care nu ajung la timp la spital pot face şi encefalită”, a explicat managerul.

La spital cu biletul de trimitere

Deşi este considerată extrem de periculoasă, muşcătura de căpuşă nu este încadrată în categoria urgenţelor medicale, pacienţii fiind nevoiţi să treacă întâi pe la medicul de familie pentru a lua bilet de trimitere şi abia apoi să se prezinte la camera de gardă.

„Trebuie precizat că, deşi spitalul are cameră de gardă 24 din 24, nu suntem un spital de urgenţă, astfel că, pacienţii muşcaţi de căpuşe trebuie să vină la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate pentru a beneficia de îngrijiri medicale.

Este foarte important de ştiut că o căpuşă nu se scoate din piele cu mâna liberă şi că este de preferat ca acest lucru să fie realizat de medic.

Citeşte şi 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de căpuşe, ţânţari, muşte

Mai mult decât atât, populaţia trebuie să poarte un echipament adecvat în spaţiile cu verdeaţă şi să îşi protejeze animalele de companie.

O soluţie nouă şi la îndemâna tuturor sunt soluţiile repelente speciale pentru căpuşe care se găsesc în farmacii. În cazul în care un pacient a fost muşcat de căpuşă se realizează profilaxia cu antibiotice în cadrul spitalului”, a precizat medicul.

Spaţiile publice, cu dezinsecţia la zi

Cât priveşte campania anuală de dezinsecţie a spaţiilor publice din Constanţa, reprezentanţii Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare din cadrul Primăriei Constanţa susţin că acţiunea de dezinsecţie a început încă din luna aprilie.

„Săptămânal, încă din luna aprilie, se realizează acţiuni fitosanitare atât în staţiunea Mamaia, cât şi în spaţiile publice şi parcurile din Con-stanţa. Substanţele sunt biodegradabile, nu sunt toxice pentru om sau animalele de companie. Programul după care desfăşurăm aceste acţiuni este între orele 8,00 şi 16,00 pe domeniul public”, a precizat Luiza Pară, inspector în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare din cadrul Primăriei Constanţa.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'