Sute de constănţeni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa în urma muşcăturilor de căpuşă, după mini-vacanţa de 1 Mai, scrie cugetliber.ro. Aceştia au primit îngrijiri medicale la camera de gardă şi sunt sub supravegherea medicală a specialiştilor infecţionişti.
„De la începutul lunii mai şi până în prezent am înregistrat 127 de cazuri de muşcături de căpuşe, majoritatea adulţi. Explozia de cazuri a fost înregistrată după vacanţa de 1 Mai, când populaţia a ieşit la iarbă verde.
Cele două afecţiuni foarte grave pe care căpuşele infestate le pot transmite la om sunt febra butonoasă şi boala lyme, afecţiuni adesea invalidante”, a precizat dr. Stella Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.
Primul caz de febră butonoasă
Totodată, ieri a fost internat şi primul pacient cu febră butonoasă, boală cauzată de muşcătura de căpuşă infestată cu „Rickettsiaconorii”, transmisă omului de la câine şi caracterizată prin febră, simptome de intoxicaţie, cefalee pronunţată şi erupţii maculo-papuloase pe piele.
„Boala se manifestă prin dureri musculare, dureri articulare, erupţie cutanată care apare pe tot corpul, dureri de cap. Boala se mai numeşte şi «pata neagră», denumire care arată locul de inoculare a bacteriilor ce produc infecţia. Perioada de incubaţie este de şapte zile, iar pacienţii au nevoie de internare şi monitorizare. Complicaţiile care pot apărea sunt de natură hepatică şi renală, însă pacienţii care nu ajung la timp la spital pot face şi encefalită”, a explicat managerul.
La spital cu biletul de trimitere
Deşi este considerată extrem de periculoasă, muşcătura de căpuşă nu este încadrată în categoria urgenţelor medicale, pacienţii fiind nevoiţi să treacă întâi pe la medicul de familie pentru a lua bilet de trimitere şi abia apoi să se prezinte la camera de gardă.
„Trebuie precizat că, deşi spitalul are cameră de gardă 24 din 24, nu suntem un spital de urgenţă, astfel că, pacienţii muşcaţi de căpuşe trebuie să vină la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate pentru a beneficia de îngrijiri medicale.
Este foarte important de ştiut că o căpuşă nu se scoate din piele cu mâna liberă şi că este de preferat ca acest lucru să fie realizat de medic.
Citeşte şi 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de căpuşe, ţânţari, muşte
Mai mult decât atât, populaţia trebuie să poarte un echipament adecvat în spaţiile cu verdeaţă şi să îşi protejeze animalele de companie.
O soluţie nouă şi la îndemâna tuturor sunt soluţiile repelente speciale pentru căpuşe care se găsesc în farmacii. În cazul în care un pacient a fost muşcat de căpuşă se realizează profilaxia cu antibiotice în cadrul spitalului”, a precizat medicul.
Spaţiile publice, cu dezinsecţia la zi
Cât priveşte campania anuală de dezinsecţie a spaţiilor publice din Constanţa, reprezentanţii Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare din cadrul Primăriei Constanţa susţin că acţiunea de dezinsecţie a început încă din luna aprilie.
„Săptămânal, încă din luna aprilie, se realizează acţiuni fitosanitare atât în staţiunea Mamaia, cât şi în spaţiile publice şi parcurile din Con-stanţa. Substanţele sunt biodegradabile, nu sunt toxice pentru om sau animalele de companie. Programul după care desfăşurăm aceste acţiuni este între orele 8,00 şi 16,00 pe domeniul public”, a precizat Luiza Pară, inspector în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare din cadrul Primăriei Constanţa.