Această invazie de capre a determinat municipalitatea din Alicudi să implementeze programul „Adoptă o capră”. Dat fiind faptul că, pe insulă, se află de șase ori mai multe capre decât oameni, primarul Riccardo Gullo a făcut apel la oricine poate pune umărul la rezolvarea problemei. Concret, cei care doresc să ajute trebuie să fie posesori de bărci și să aibă bunăvoința de a scoate mamiferele de pe insulă.
Edilul a declarat că programul „Adoptă o capră” a fost creat deoarece autoritatea locală nu vrea să sacrifice animalele, ci doar să le îndepărteze de zonele locuite de oameni. Acestea au ajuns să invadeze zonele rezidențiale, au intrat în case, au rumegat tot ce au găsit prin parcurile publice, au distrus grădinile şi gardurile vii şi au încercat să escaladeze zidurile de piatră, multe dintre aceste cedând sub greutatea lor.
Oricine este interesat să ia până la 50 de capre poate face o cerere oficială către comunitate până la 10 aprilie, a declarat primarul, precizând că va prelungi termenul până când toate caprele vor fi adoptate. Solicitantul trebuie să trimită cererea prin e-mail către autoritatea locală şi să plătească o taxă de timbru de 16 euro pentru a o face oficială.
Odată ce i se vor repartiza caprele, cel care le adoptă are la dispoziţie 15 zile pentru a le prinde şi a le scoate de pe insulă. Această acțiune va continua până când efectivul de capre se va reduce foarte mult. Doar câteva capre vor fi păstrate pe insulă pentru pozele pe care turiștii adoră să le facă.
„În mod ideal, am dori ca oamenii să încerce să domesticească animalele, mai degrabă decât să le mănânce”, a spus primarul Gullo, potrivit CNN. Cu toate acestea, autorităţile nu vor face verificări cu privire la intenţiile celui care adoptă caprele.
Caprele au fost aduse pe insulă în urmă cu aproape două decenii de către un fermier care apoi le-a eliberat. Acestea au păşunat singure pe versanţii stâncilor din Alicudi și s-au reprodus într-un ritm uimitor.