Invazie de melci limax în România! Oamenii caută disperați soluții ca să scape de ei. Care este cea mai bună metodă

Melcul limax este un soi extrem de invaziv, iar în momentul de față această specie a ajuns să facă ravagii și la noi în țară. Acum, la nivel național ne confruntăm cu o astfel de invazie, iar oamenii caută disperați soluții pentru a scăpa de ei.
Irina Dumitrescu
10 iul. 2023, 12:06
Invazie de melci limax în România! Oamenii caută disperați soluții ca să scape de ei. Care este cea mai bună metodă
Invazie de melci limax în România! Oamenii caută disperați soluții ca să scape de ei. Care este cea mai ună metodă

România se  confruntă cu o invazie de melci limax! Tot mai multe persoane care trăiesc la curte au făcut sesizări cu privire la creșterea semnificativă a creșterii numărului acestor melci. Ei au fost remarcați atât în culturile de cereale, cât și în grădinile cu flori. Tipul de melc limax este o specie fără cochilie și a apărut în România oarecum recent. În primă fază, apariția acestui melc a fost sesizată în zona Brașov-Harghita, însă ulterior au fost făcute plângeri din toate zonele țării. Aceștia distrug cam tot ce le iese în care, poate că acesta este motivul pentru care sunt numiți „limacși ucigași”.

Citește și: Invazie de melci uriași în SUA. Târâtoarele pun în pericol viața oamenilor (FOTO)

Se crede că aceștia ar putea avea originea în sudul Europei, însă unele studii îi plasează în Algeria, în timp ce altele în Franța. Limaxul se numără printre cele mai invazive 100 de specii din Europa și se spune că ar fi fost introdus prin legumele din Spania.

Cea mai bună metodă prin care poți să scapi de invazia de limax din curtea ta

Românii sunt disperați și caută constant metode prin care să scape de melci din curțile lor. În acest sens mulți dintre ei au încercat să găsească soluții pe grupurile de Facebook.

„Eu nu am în gradina, dar seara vin din iarba mare de la vecini și mănâncă din straturi tot ce prinde. Dar mi-a zis cineva sa pun în jurul straturilor sare mare. Zis și făcut…și ce să vezi nu mai vin. Dar când plouă trebuie sa pui iar, că mai spala ploaia”, este unul dintre sfaturile oferite de un internaut.

Sarea de mare alungă într-adevăr melcul de tip limax, însă conform inginerilor horticultori, aceasta nu este o idee bună pe termen lung, dat fiind că sarea poate distruge pământul.

„Cea mai bună metoda sa scăpați de ei sunt rațele indiene, eu am cumpărat două și m-au salvat, nu făceam față să îi adun, mâncau tot până la rațe am încercat tot dar nu a funcționat nimic. Aceste rațe mănâncă doar melci, nu strică nimic în grădina, le trebuie foarte multe vase cu apă!”, este sfatul dat de un alt grădinar.

O problemă reală este reprezentată de spatul că acest soi de limax nu prea are dușmani naturali. Nici aricii, care în mod normal se hrănesc cu melci, nu par a fi interesați de limaxul spaniol. Singura soluție realmente eficientă este colectarea lor manuală, zilnic și distrugerea lor cu substanțe chimice (fosfat de fier). Alte persoane au explicat că au adus moluștele în grădinile lor cu pământul de flori.

„Acești melci i-am găsit și în sacul de pământ de flori, așa că i-am pus direct în ghiveci! Trebuie totul controlat ca mănâncă și flori! De trei ani mă chinuie, mereu cu sare și granule și apar alții, nu pot scăpa de ei! Acum văd ca au apărut și la bloc!”

„Noi îi avem de câțiva ani și am încercat tot ce am citit, de la capcane cu bere, la sare… Tot rămâneau câțiva „de sămânță”!

„Ne-au distrus tot în grădină!”, se vaită un alt român.

Cei care au studiat mai intens problema sunt de părere că pământul de ghiveci ar fi sursa principală a acestor dăunător care nu existau până acum câțiva ani în curțile românilor.

„Ai avut de curând plante la ghiveci în curte? Este limax spaniol… face ravagii în culturi, mănâncă până și alți melci. Adulții se adună iar pentru a scăpa de ouă trebuie să sapi bine pământul. Dă preventiv și cu o soluție concentrată că nu se știe…”, este sfatul unui cetățean.

„E limaxul spaniol sau „limaxul ucigaș”, mănâncă toate plantele care îi ies în cale și i se spune ucigaș pentru că mănâncă și alți melci mai mici. Are și un mucus toxic și este foarte greu de oprit/exterminate”, explică un altul.

 Citește și: Care sunt cele mai atractive mâncăruri pentru cei mici: până și melcii sunt pe listă. Copiii sunt mai deschiși să încerce să mâncăruri noi în timpul vacanțelor

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!