Invazie de omizi şi căpuşe. Oamenii cer ajutor disperat autorităţilor pentru a se lua măsuri

Sute de bucureşteni se plâng de invazia omizilor! Acestea distrug vegetaţia şi au ajuns să le intre chiar şi în casă. În ţară însă oamenii se confruntă cu altă problemă: căpuşele. Numărul celor care ajung la spital este în creştere. Sunt oraşe în care medicii tratează săptămânal aproape 150 de pacienţi. Iar muşcătura de căpuşă este extrem de periculoasă.
Filip Stan
02 iul. 2015, 13:37
Invazie de omizi şi căpuşe. Oamenii cer ajutor disperat autorităţilor pentru a se lua măsuri

Mai mulţi locuitori din Sectorul 4 al Capitalei se plâng că sunt invadaţi de omizi. După ce că au distrus copacii, acestea au ajuns să intre chiar şi în casele lor. Luna trecută, în jur de 460 de bucureşteni au sesizat autorităţile în privinţa problemei omizilor.

Reprezentanţii primăriei Capitalei spun că rezolvă fiecare solicitare în cel mult 24 de ore.

În ţară, oamenii se confruntă cu o altă problemă: căpuşele.

In ultima perioada, in judetul Sibiu, saptamanal in medie o suta de oameni au cerut ajutorul dupa ce au fost muscati de capuse. Numai în judeţul CLUJ în luna mai, medicii au avut 345 de pacienţi la care au intervenit pentru extragerea căpuşelor. Şi la Arad majoritatea pacienţilor care ajung la spital din cauza căpuşelor sunt copii, circa 35 pe săptămână.

„Avem pe sectiile de boli infectioase 126 de pacienţi adulţi si 68 de cazuri de copii care au fost intepati de capuse”, a spus Alexandru Băloi, director Spitalul Judeţean Prahova, potrivit România TV.

Atenţie, vine sezonul CĂPUŞELOR. Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă şi cum se depistează boala Lyme

Şi La Sibiu, autorităţile se luptă să scape de căpuşe.

Vezi şi: Invazie de şerpi în România. Oamenii sunt îngroziţi

Cum se manifestă boala Lyme

În evoluția bolii Lyme au fost descrise trei etape.

Stadiul I

Primul semn al infecției este eritemul migrator. Din păcate, acesta apare în numai 60-80% din cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției – cu alte cuvinte, există 20-40% șanse ca individul să fie infectat, dar să nu prezinte eritemul, potrivit medicologia.info. Totuși, dacă acesta apare, el este patognomonic și certifică diagnosticul de borrelioză Lyme.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Cum îţi dai seama ce insectă te-a muşcat

Eritemul migrator apare ca o erupție cutanată roșiatică, centrată de locul de atașare a căpușei. În timp, acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați). Netratat, eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

Stadiul II

În jumătate din cazurile netratate, la câteva zile după apariția eritemului, se pot observa erupții secundare multiple (eritem migrator multiplu). Acestea marchează debutul celei de-a doua etape în evoluția bolii Lyme, care va fi caracterizată și de manifestări extracutanate. Stadiul II se poate instala la distanță de câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul mușcăturii de căpușă. Simptomele specifice sunt:

  • manifestări musculoscheletale: atralgii, artrite – dureri, tumefieri sau inflamații ale articulațiilor
  • neurologice: neuropatii de nervi cranieni -pareza facială, sau de nervi periferici (pareze sau plegii în alte teritorii), radiculopatii, meningită (semne ale iritației meningeale – redoare de ceafă, fotofobie), encefalopatie – stări confuzionale, tulburări de memorie, atenție, somn, personalitate etc.).
  • cardiace: tulburări de ritm și de conducere la nivelul inimii, miocardită, pericardită – afectarea cardiacă putându-se manifesta prin stări de amețeală, episoade de sincopă (pierderea conștienței), palpitații, dispnee, dureri în piept.

Stadiul III

Cel de-al treilea stadiu se poate instala la distanță de câteva luni sau ani de la infecția inițială cu bacteria Borrelia burgdorferi transmisă de căpuşe. La nivel cutanat se manifestă prin acrodermatita cronică atrofică care are o localizare acrală, adică afectează extremitățile (fețele dorsale ale mâinilor/picioarelor, coatele, genunchii). Inițial tegumentele apar decolorate și sunt inflamate, eritematoase, pentru ca ulterior acestea să devină atrofice, la atingere semănând cu foile de țigară.

Principalele simptome sunt cele reumatologice și neurologice: encefalopatia subacută, encefalomielita cronică progresivă, neuropatii.

Citeşte şi BOLI greu de diagnosticat

Encefalomielita din borrelioza Lyme este rară, dar extrem de gravă. Simptomele sale se pot intensifica continuu, gradual sau alternând cu momente de ameliorare între atacuri acute. Cele mai frecvente sunt: hemipareza, pierderea auzului, disfuncții ale vezicii urinare, convulsii, afectare cognitivă. De asemenea, poate evolua chiar și cu parapareza spastică sau tetrapareză.

Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă

E foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil, însă ţinând cont de câteva sfaturi. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin mușcătură) timp de cel puțin 36-48 de ore. Așadar, dacă îndepărtăm căpușa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic.

Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicat să folosiți metode „tradiționale” precum aplicarea de căldură/ceară/acetonă/ulei/vaselină/benzină pe căpușă, deoarece scopul nostru este să desprindem cât mai repede căpușa, nu să așteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpușei o poate determina să-și deverseze conținutul stomacal în organismul nostru, și odată cu el potențiale virusuri și bacterii, ceea ce trebuie să evităm cu orice preț.

Ca să desprindem căpușa, avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape de piele posibil. Scopul este să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat, nu numai corpul său. Restanța capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamație locală și infecție. Tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem sau să răsucim căpușa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpușei.

După ce am eliminat căpușa, ne spălăm pe mâni și folosim tot apă și săpun pentru a spăla porțiunea de piele afectată, și apoi aplicăm soluție antiseptică (spirt sau iod/betadină). Se poate folosi local și un unguent cu antibiotic.

Dacă aparatul bucal al căpușei a rămas în rană, putem aștepta să dispară de la sine, iar leziunea ar trebui să se vindece în câteva zile. Totuși, în această situaţie, există riscul ca la locul mușcăturii să apară o infecție. În cazul în care observați apariția unor probleme de sănătate inexplicabile în termen de o lună de la momentul muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data calendaristică la care a avut loc incidentul și despre zona de pe corp în care s-a produs.

Citeşte şi Cum arată căpuşele şi cum te fereşti de ele

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Cel mai mare castel din lume se află la 5 ore de București. Structura defensivă unică în Europa are o arhitectura spectaculoasă
Capital.ro
Regulă pentru cei care vor permis de conducere. Șoferii trebuie să treacă trei teste medicale
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reintroducerea armatei obligatorii chiar de anul viitor. Se dă lege: Trebuie să creştem ritmul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată