INVAZIE DIRECTĂ: Reacţii la intrarea CONVOIULUI UMANITAR RUS în Ucraina FĂRĂ ACORDUL Kievului

În timp ce primele 20 de camioane cu ajutoare umanitare din Rusia pentru populaţia din estul Ucrainei trecuseră frontiera cu Ucraina, îndreptându-se către Lugansk, au apărut şi primele reacţii internaţionale. Decizia Rusiei de a trimite pur şi simplu cu forţa ajutoarele umanitare a stârnit un val de reacţii negative pe plan internaţional, inclusiv din partea UE şi NATO.
Iulian Tudor
22 aug. 2014, 16:53
INVAZIE DIRECTĂ: Reacţii la intrarea CONVOIULUI UMANITAR RUS în Ucraina FĂRĂ ACORDUL Kievului

Pentagonul i-a cerut vineri Rusiei să-şi retragă ‘imediat’ convoiul umanitar care a ajuns în bastionul prorus Lugansk din Ucraina, atenţionând că în caz contrar vor fi iniţiate noi sancţiuni, informează AFP şi Reuters. Trimiterea acestor camioane ‘constituie o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către Rusia’, a declarat contra-amiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

‘Rusia trebuie să-şi retragă imediat vehiculele şi personalul de pe teritoriul Ucrainei’, a mai spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, adăugând că în caz contrar Moscova va fi supusă unor noi sancţiuni şi se va confrunta cu o şi mai mare izolare pe plan internaţional

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) urma să se întrunească vineri seara, ca urmare a pătrunderii convoiului umanitar rus pe teritoriul Ucrainei fără acordul guvernului de la Kiev, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea a fost convocată la cererea Lituaniei, pentru a lua în discuţie această acţiune calificată de Ucraina drept o ‘invazie directă’ din partea Rusiei, iar de Uniunea Europeană (UE) drept ‘o violare clară a frontierei ucrainene’.

Uniunea Europeană (UE) a denunţat vineri ‘decizia rusă’ de a lăsa convoiul său umanitar să pătrundă în Ucraina ‘fără escorta Crucii Roşii şi fără un acord ucrainean’, văzând în această desfăşurare de evenimente o ‘încălcare clară a frontierei ucrainene’ de către Rusia, relatează France Presse şi DPA, citate de Agerpres.

Presăm Rusia să revină asupra deciziei sale‘, a declarat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, salutând totodată, ‘pentru atitudinea lor reţinută’, autorităţile ucrainene, care au acuzat la rândul lor Moscova de ‘invazie directă’.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ‘condamnat’ intrarea ‘aşa-zisului’ convoi umanitar rus în Ucraina, apreciind că această evoluţie ‘nu poate decât să adâncească criza’ din regiune.

Pe de altă parte, Italia consideră intrarea convoiului rus în Ucraina un act ‘extrem de grav’ şi ‘unilateral’, ce contravine garanţiilor de securitate cerute de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).
‘Italia consideră foarte grav că un convoi de 134 de vehicule ruseşti a intrat deja pe teritoriul Ucrainei, fără autorizaţia necesară din partea Kievului, în pofida obiectivelor umanitare declarate’, se arată într-un comunicat al Ministerului italian al Afacerilor Externe.

‘Doar o parte dintre vehicule a fost supusă inspecţiilor convenite între părţi şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. Este vorba deci despre o acţiune unilaterală ce contravine garanţiilor de securitate solicitate de CICR, necesare pentru a asigura un caracter neutru, imparţial şi independent al acestei iniţiative’, se precizează în comunicat.

După o săptămână de aşteptare, Rusia a lăsat să intre în Ucraina, vineri dimineaţă, camioanele sale încărcate, potrivit Moscovei, cu 1.800 de tone de ajutor umanitar, estimând că ‘toate pretextele’ avansate de Kiev pentru a ‘întârzia livrarea’ ajutorului său umanitar populaţiei din estul Ucrainei au fost epuizate.

Moscova nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional public în legătură cu convoiul său umanitar care a intrat pe teritoriul Ucrainei, a declarat vineri un înalt diplomat rus, citat de Reuters. ‘Acţionăm în deplină conformitate cu normele dreptului internaţional umanitar’, a afirmat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, într-un comunicat dat publicităţii la Moscova.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care își vor schimba total viața până la finalul lunii iulie. Iese soarele și pe strada acestor nativi
Capital.ro
Nu îi lasă să devină proprietari pe teren. Iohannis refuză legea. A decis luni, 8 iulie
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Ce se întâmplă cu datoria publică a României
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Codul Rutier. Greșeala care îi costă scump pe șoferi. Se întâmplă la parcare
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18 ani a murit într-un cumplit accident în Slatina
Capital.ro
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Nicki Minaj Anulează Concertul de la Festivalul SAGA cu 3 Ore Înainte de Aparența Programată
MediaFlux
BENEFICII suplimentare la pensie. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!