Micuţa companie din nordul Angliei a dezvoltat o tehnologie de „capturare a aerului” care crează benzină sintetică doar din aer şi electricitate. Compania a produs cinci litri de benzină în mai puţin de trei luni la rafinărie din Stockton-on-Tees, Teesside, prin capturarea dioxidului de carbon din atmosferă.
Ei speră acum să construiască o fabrică mai mare, unde să genereze peste o tonă de benzină pe zi, în maxim doi ani, şi o rafinărie în următorii 15 ani.
Noul combustibil poate fi folosit în orice rezervor normal de benzină şi este „complet neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”, dacă este folosit pentru generarea electricităţii.
Tehnologia, patentată de compania Air Fuel Synthesis, a fost prezentată săptămâna această într-o conferinţă la Londra. Ea amestecă hidroxidul de sodiu cu dioxidul de carbon, iar carbonatul de sodiu rezultat este „tratat” cu electricitate, pentru a forma dioxid de carbon pur. În acelaşi timp este produs hidrogenul, prin electroliza vaporilor de apă capturaţi cu un dezumidificator. Dioxidul de carbon şi hidrogenul produc apoi metanol, care este trecut printr-un reactor special, formând benzina.
Proiectul de 1,1 milioane de lire sterline este în dezvoltate de doi ani deja şi este finanţate de un grup de filantropi anonimi. Sponsorii speră că se va reuşi, astfel, dezvoltarea energiei regenerabile.