Pentru a persista, viața trebuie să se reproducă. De-a lungul a miliarde de ani, organismele au evoluat în multe moduri de replicare, de la plante în devenire la animale sexuale până la viruși invadatori. Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Vermont, de la Universitatea Tufts și de la Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică și și-au aplicat descoperirea pentru a crea primii roboţi vii cu auto-replicare.
Aceeași echipă care a construit primii roboți vii („Xenoboți”, asamblați din celule de broască africană cu gheare – în 2020) a descoperit că aceste organisme proiectate pe computer și asamblate manual pot înota în vasul lor mic, pot găsi celule unice, aduna sute dintre le împreună și depun Xenoboți „bebe” în „gura” lor în formă de Pac-Man – care, câteva zile mai târziu, devin noi Xenoboți care arată și se mișcă la fel ca ei înșiși. La rândul lor, acești noi Xenoboți pot găsi celule și pot construi replici ale lor. Si procesul se poate repeta iar si iar.
„Cu un design potrivit – se vor autoreplica spontan”, spune Joshua Bongard, doctor în informatică și expert în robotică de la Universitatea din Vermont, şi cel care a condus cercetarea. Rezultatele au fost publicate pe 29 noiembrie 2021, în Proceedings of the National Academy of Sciences, scriu cei de la Harvard.
„Oamenii s-au gândit de mult timp că am descoperit toate modalitățile prin care viața se poate reproduce. Dar asta este ceva ce nu a mai fost observat până acum”, spune coautorul Douglas Blackiston, cercetător principal la Universitatea Tufts și Institutul Wyss, care a asamblat „părinții” Xenobot și a dezvoltat partea biologică a noului studiu.
Replicarea cinetică este binecunoscută la nivelul moleculelor, dar nu a mai fost observată până acum la scara celulelor sau organismelor întregi. „Am descoperit că există acest spațiu necunoscut anterior, în organisme sau sisteme vii, și este un spațiu vast”, spune Joshua Bongard. „Cum facem atunci să explorăm acel spațiu? Am găsit Xenoboți care merg. Am găsit Xenoboți care înoată. Și acum, în acest studiu, am găsit Xenoboți care se reproduc cinematic. Ce altceva este mai există acolo?”.
Unii oameni ar putea considera acest lucru însuflețitor. Alții pot reacționa cu îngrijorare sau chiar ar fi terorizaţi de ideea de biotehnologie auto-replicabilă.
„Lucrăm pentru a înțelege această proprietate: replicarea. Lumea și tehnologiile se schimbă rapid. Este important, pentru societate în ansamblu, să studiem și să înțelegem cum funcționează acest lucru”, se justifică Bongard. Aceste mașini vii de dimensiuni milimetrice, aflate în întregime într-un laborator, ușor de lichidat sunt verificate de experți federali, de stat și îndeplinesc convenţiile de etică, dă el asigurări.