O masă de aer rece se va îndrepta spre România la începutul săptămânii viitoare, prognoza meteo nu aduce veşti bune. Până spre finalul săptămânii, aerul arctic va continua să pătrundă spre România în sectorul anterior al unui anticiclon, aducând o vreme geroasă dimineața în multe locuri și foarte rece și în timpul zilei.
Dacă joi vor mai fi câteva ninsori slabe în estul țării, în weekend șansele de precipitații vor fi reduse și vor fi mai puțini nori, ceea ce va favoriza răcirea nocturnă și formarea inversiunilor de temperatură, mai ales în zonele cu zăpadă.
Situația se schimbă total la începutul săptămânii viitoare. O vastă zonă depresionară va acoperi nordul Europei, împingând un aer mai cald dinspre vest și, ulterior, sud-vest, către țara noastră, anunţă Meteoradar.
Temperaturile estimate de modelul de prognoză ECMWF în jurul zilei de marți, 25 februarie: de la 10-15°C în vest, centru și nord-est, la 0 – 4°C în sud.Temperaturile vor crește imediat, încă de luni, în vestul țării, dar și în Moldova, unde aerul cald va pătrunde mai ales pe la nord de Carpați. Începând de marți, ne putem aștepta la valori de primăvară în mai multe regiuni, cu maxime de până la 14 – 16°C.
O excepție notabilă o reprezintă zona de sud a țării, mai ales Muntenia, inclusiv Bucureștiul. Aici, stratul de zăpadă generos și inversiunile persistente de temperatură vor întârzia și atenua foarte mult încălzirea vremii.
Citeste si Avertizare meteo de GER în aproape toată țara. A fost emis COD GALBEN. Harta zonelor vizate
Cel mai probabil, temperaturile vor rămâne preponderent negative până spre mijlocul săptămânii, dar chiar și în zilele următoare va fi mai rece decât în restul țării, cel puțin până la topirea parțială a stratului de zăpadă.
Topirea zăpezii presupune un consum considerabil de energie calorică (căldură). De aceea, dacă nu este vânt puternic, zăpada în topire tinde să scadă semnificativ temperatura aerului din zonele înconjurătoare.
Acest tipar atmosferic se pare că va persista și la începutul lunii martie, așa că putem vorbi de o venire reală a primăverii, chiar dacă perioada Babelor mai poate aduce câteva surprize reci.
Prognoza meteo pentru zilele următoare. În zonele de munte, mercurul din termometre va scădea până la -20 de grade. „Atenție însă la valorile de temperaturi, mai ales în zona montană, cu precădere și în depresiune, acolo unde este posibil să ne apropiem de -20 de grade Celsius”, a avertizat Mateescu.
Acest episod de iarnă severă ar putea continua până pe 25 februarie. În contextul acestor condiții meteorologice extreme, autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți, să se îmbrace corespunzător și să evite expunerea prelungită la frig.
Este important să se acorde o atenție specială persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii și copiii. „Urmează o săptămână foarte rece, cu nopți și dimineți geroase, cu siguranță cea mai rece săptămână din iarna 2024-2025, având în vedere regimul de temperaturi și masa de aer rece care se va intensifica pe măsură ce înaintăm pe parcursul acestei săptămâni”, a spus șefa ANM.
Săptămâna aceasta va fi una foarte rece, mai ales în jumătatea sudică a ţării, dar şi în zonele centrale nordice şi în zona de munte.
„Această săptămână va putea fi considerată cea mai rece săptămână din iarna 2024-2025 şi din luna februarie din acest an, după care, din 24 februarie până în jurul datei de 3 martie, rămânem pe un fond de vreme mai rece, în continuare, în special în sudul ţării, în timp ce în Vest vorbim de temperaturi uşor peste medie, pentru că, aşa cum arată şi semnalul la acest moment, după data de 25 februarie, ne aşteptăm ca maximele, cel puţin pe parcursul zilelor, să atingă 10 grade şi să depăşească uşor 10 grade Celsius”, a mai spus directorul general al ANM.
Contrast termic puternic în următoarea lună. După două săptămâni cu temperaturi mult sub normal şi ger în special în sud, vremea se va schimba radical în martie, când termometrele vor urca peste valorile obişnuite ale perioadei în toată ţara.
Săptămâna 17 – 24 februarie
Valorile termice vor fi cu mult mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sudice şi la munte.Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în vestul şi nord-vestul teritoriului.
Săptămâna 24 februarie – 3 martie
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice şi sud-estice, dar şi uşor mai ridicate în cele nord-estice şi la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi deficitare
Săptămâna 3 – 10 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile nordice. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 10 – 17 martie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice.