Pe principiul ca toate bolile modifica temperatura organelor bolnave, termografia – care presupune scanarea cu infrarosu a organismului, permite evidentierea unor afectiuni sau depistarea precoce a riscului de imbolnavire. De exemplu, in cazul unei tumori, vascularizarea este mare si temperatura creste, potrivit bzi.ro.
Investigatia dureaza maxim 10 minute si diagnosticul prezumtiv este pus de medicul cu competenta in termografie, in functie de intensitatea si de variatia culorilor zonei analizate.
Sunt analizate diferentele de temperatura care apar intre tesutul normal si cel sanatos si schimburile de caldura care apar in corp.
Culoarea verde indica un tesut normal. Nuanta galbena, cu diverse intensitati, arata probleme la nivelul organului/tesutului studiat, iar culoarea albastra indica zone slab vascularizate.
Arata prezenta nodulilor maligni
Peste 150 de boli pot fi depistate cu ajutorul termografiei. Printre acestea, se numara: nodulii tiroidieni, sinuzita, rinita, problemele de la nivelul ficatului, al vezicii biliare, al colonului, stomacului, pancreasului. La nivelul aparatului genital se pot depista cistita, anexita, cancerul uterin, fibromul, adenomul de prostata.
Mai pot fi vizualizate prin termografie afectiuni renale (infectii, litiaza), pulmonare (pneumonie, astm bronsic), probleme ale coloanei vertebrale (hernie de disc, spondiloza, discopatie), ale arterelor (arteriopatie obliteranta), ale venelor (varice). Termografia poate identifica si probleme ale sanilor (mastita, displazie), inclusiv nodulii maligni.
Pentru confirmarea diagnosticelor, este nevoie de investigatii medicale suplimentare precum ecografia.