Investiție de 3,5 miliarde de euro în agricultură. Proiectul urmează să asigure irigarea a 10% din suprafața de teren arabil a României

Proiectul de infrastructură hidrotehnică de mare anvergură cunoscut sub numele de Canalul Siret-Bărăgan va fi reluat în anul 2025, după aproape patru decenii de stagnare. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a precizat că lucrările vor demara la sfârșitul lunii aprilie, pe tronsonul situat în județul Vrancea.
Mircea Filipescu
13 apr. 2025, 18:20
Investiție de 3,5 miliarde de euro în agricultură. Proiectul urmează să asigure irigarea a 10% din suprafața de teren arabil a României

Canalul Siret-Bărăgan, o inițiativă strategică lansată în 1986, are ca scop dezvoltarea infrastructurii principale de irigații, având potențialul de a transforma radical agricultura în regiunile traversate. Traseul preconizat al canalului începe de la Acumularea Călimănești, de pe râul Siret (în județul Vrancea), și se termină la lacul Dridu, pe râul Ialomița, în nordul Bucureștiului. Acesta va traversa localități importante precum Mărășești, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni și Dridu.

Conform datelor prezentate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), canalul va avea o lungime totală de 50 de kilometri în faza actuală a proiectului, o lățime de 57 de metri la suprafața apei și o adâncime de 7 metri. Canalul va permite irigarea terenurilor agricole cu cheltuieli minime, datorită alimentării gravitaționale cu apă.

Proiectul se află în prezent în etapa I de execuție, care vizează realizarea a primilor 23 de kilometri. Ministrul Florin Barbu a subliniat impactul major pe care acest canal îl poate avea asupra agriculturii românești.

„Până în prezent, 1,4 milioane de hectare au fost reabilitate, iar prin alocarea de 500 de milioane de euro din Planul Strategic pentru infrastructura secundară de irigații, alte 680.000 de hectare vor beneficia de modernizare. Este vorba despre un sprijin de 1,5 miliarde de euro, fără cofinanțare, inclusiv TVA eligibil”, a explicat acesta, potrivit Evz.

Citește și: Sebastian Burduja dă startul pentru realizarea ultimului proiect major al lui Ceaușescu. Guvernul a aprobat defrișarea a 30 de hectare de pădure. ONG-urile de mediu protestează

Totodată, Ministerul Agriculturii a prevăzut în bugetul pentru 2025 o sumă de 100 de milioane de euro pentru a asigura apă gratuită pe infrastructura principală de irigații, dar și pentru decontarea a 50% din consumul de energie pentru stațiile de punere sub presiune.

Deși a fost lansat în 1986, proiectul Canalului Siret-Bărăgan are o istorie mult mai veche. În 1972, ideea construirii acestui canal a fost prezentată liderului comunist Nicolae Ceaușescu, care însă a respins-o, favorizând alte rute de transport navigabil, în special pe valea Argeșului și spre zona Pitești. Canalul a fost totuși inițiat mai târziu, în ultimii ani ai regimului comunist, fiind considerat unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură hidrotehnică din România.

Inițial, proiectul prevedea construirea unui canal de 198 de kilometri, capabil să irige eficient terenurile agricole din Bărăgan, să reducă riscul de inundații în lunca Siretului și să servească drept cale de transport fluvial. Estimările realizate în 2012 indicau o investiție necesară de aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru finalizarea lucrărilor, cu promisiunea de a iriga circa 10% din suprafața agricolă a țării.

Între timp, lucrările au stagnat, iar structurile deja realizate s-au degradat. În 2025, autoritățile reiau inițiativa, într-un context marcat de schimbări climatice și nevoia stringentă de modernizare a sistemului de irigații.

Citește și: Avertismentul lui Tanczos Barna despre războiul comercial declanșat de Trump. Ce măsuri trebuie să ia România

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă