Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 28 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi două abţineri. O parte dintre consilierii generali din opoziţie s-au împotrivit.
Consilierul general USR Roxana Wring a atras atenţia că Parcul Regele Mihai I este monument istoric şi are nevoie de aviz de la Ministerul Culturii pentru lucrări de intervenţie.
„Vreau să-mi informezi colegii consilieri că acest proiect va fi aplicat într-un parc monument istoric categoria A. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii. Are aviz doar pentru schimbarea cablurilor din subteran, nu a stâlpilor. La minister a fost respinsă înlocuriea stâlpilor. Avem de-a face cu un parc de importanţă naţională. Am văzut ce s-a întâmplat în Cişmigiu, unde atmosfera e de bâlci, nu de parc. Se plâng cetăţenii că lumina este atât de puternică încât nu pot dormi păsările”, a declarat Roxana Wring, care critică şi suma mult prea mare alocată acestui proiect.
Viceprimarul Aurelian Bădulescu a răspuns ironic că parcurile nu sunt „case de randez-vous”, iar municipalitatea are obligaţia de a asigura iluminatul în parc noaptea, când „acţionează tâlharii”.
„Să-i răspund colegei de platou. Parcurile nu sunt case de randez-vous. Noi noaptea trebuie să asigurăm iluminarea ca să nu fim bătuţi, tâlhăriţi. Ştiţi că noaptea acţionează tâlharii. Sigur, vom spune să scadă intensitatea luminii. Nu e nevoie de aviz pentru că noi doar înlocuim stâlpii, nu se schimbă mărimea sau grosimea lor”, a spus Bădulescu.
„Se doreşte în primul rând creşterea eficienţei iluminatului public din punct de vedere al scăderii costurilor de consum energetic, întreţinere şi mentenanţă, precum şi scăderea actelor de delincvenţă a circulaţiei pietonale după lăsarea serii. Ilminatul eficient presupune scăderea infracţionalităţii şi securitate sporită, iar din punct de vedere al protecţiei mediului se propune reducerea poluării luminoase şi a poluării CO2”, se arată în proiectul de hotărâre.
Municipalitatea arată că în prezent, iluminatul public din Parcul Regele Mihai I nu respectă normele, mare parte din corpurile de iluminat fiind deteriorate, reţeaua este învechită, ineficientă, iar costurile cu energia electrică este nejustificat de mare în comparaţie cu eficienţa luminoasă, la fel şi cele cu întreţinerea şi menţinerea.
Astfel, vor fi înlocuiţi stâlpii de iluminat actuali cu unii noi, moderni, cu LED-uri, care ţin peste 50.000 de ore (cei din prezent au durată de viaţă de aproximativ 25.000 de ore), care au un consum de energie electrică redus, costurile urmând să fie şi ele mai mici.
Prin acelaşi proiect va fi montat şi un sistem de supraveghere video. Valoarea totală a proiectului este de peste 52,2 milioane de lei.