„Am spus, încă de la începutul mandatului, că modernizarea unităților de învățământ se află pe lista noastră de priorități. Sunt școli în sectorul 4, unde, de 28 de ani, nu s-a făcut absolut nimic. Nu s-a schimbat o cărămidă. Copiii și profesorii noștri trebuie să fie în siguranță, iar orele de curs să se desfășoare în condiții decente și sigure. Acesta este motivul investițiilor de peste 15 milioane de lei pe care le-am făcut în mai multe unități de învățământ din Sectorul 4, inclusiv în Colegiul Național Gheorghe Șincai”, a spus Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4.
Potrivit edilului, acoperișul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” s-a deteriorat serios în ultimii ani și, fiind vorba despre o clădire monument-istoric, nu se putea începe reabilitarea fără avizul Ministerului Culturii.
„Toate lucrările (pentru că vorbim, spre exemplu, și despre refacerea sălii de festivități , de acoperișul realizat din țiglă) au fost și vor fi executate respectând arhitectura și utilizând materialele impuse de statutul clădirii”, a explicat Ana Maria Mocăniță, director general al Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4.
Primarul este nemulțumit de faptul că, în ciuda eforturilor făcute de autorități, conducerea colegiului refuză să semneze contractul-cadru cu Primăria Sectorului 4, pentru că vrea să cheltuie după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administrației locale.
„Sunt directori de școală care se plâng că primăria și ministerul nu fac nimic, în condițiile în care, spre exemplu, fondurile alocate de primarie pentru igienizare nu au fost utilizate. În ultimii doi ani chiar s-au mișcat lucrurile în privința școlilor, cel puțin în ceea ce ne privește. Se pare, însă, că doamna director nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii și se ocupă, în ultima vreme, mai mult de reclamații și de învrăjbirea profesorilor și a părinților, față de primărie. Iar în tot acest timp, primăria a investit în școala pe care o conduce, peste 6,8 milioane de lei. Unii vor să dăm bani la școli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac! Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile!”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Conform Hotărârii Consiliului Local nr 305/ 2018, contractul de management administrativ-financiar, pe care trebuie să-l semneze directorii unităților de învățământ și Primarul Sectorului 4, conține trei obligații suplimentare în sarcina directorului, respectiv, față de cele prevăzute în modelul de contract prevăzut de art. 20 alin. 3, din Ordinul privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar: „i) achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti; j) să transmită trimestrial sau, după caz, ori de câte ori este nevoie, situația cheltuielilor efectuate la nivelul unității de învățământ, conform solicitărilor Directorului Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului; k) să pună la dispoziția organelor de control din cadrul aparatului de specialitate al Primarului, orice document solicitat și să asigure accesul acestora în instituție în vederea efectuării controlului.”
„Cu toate că aceste trei obligații nu sunt menționate în modelul-cadru din cuprinsul ordinului pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, adoptarea acestora este perfect legală, iar respectarea lor decurge, de asemenea, din lege, respectiv din dreptul primarului de a verifica modul de administrare a bunurilor din domeniul public și de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul local sau obținute, în urma demersurilor făcute de autoritatea locală din fonduri europene sau prin Programul Operațional Regional”, subliniază primarul Daniel Băluță.