BCA-ul este un material de construcţie foarte ieftin, obţinut din nisip, ciment, var și apă, la care se adaugă o cantitate mică de pulbere de aluminiu, cu rol de expandare. Aşa ia naştere cărămida albă, uşoară, folosită frecvent la construcţia pereţilor de „umplutură”.
Investiție va aduce sume importante la bugetul ţării şi va crea peste 100 de locuri de muncă.
Investiţia este 100% românească, cu capital integral privat. Fabrica va oferi locuri de muncă la aproximativ 120 de persoane și va aduce contribuții anuale directe estimate la peste 1,5 milioane euro la bugetul local și național – incluzând taxe, contribuții salariale și furnizori locali.
Doar la bugetul local, compania va plăti anual o sumă echivalentă cu peste o treime din actualul buget al Primăriei Brezoaele, generând un impact direct și semnificativ asupra dezvoltării comunității, scrie capital.ro
Fabrica este amplasată la aproximativ 25 km de București, având acces rapid către zonele în care se construieşte masiv. Necesitatea unei astfel de facilități este evidentă în contextul creșterii accelerate a sectorului construcțiilor, în special în zona București-Ilfov, unde cererea de materiale moderne, sustenabile și eficiente energetic este tot timpul crescută.
Fabrica va beneficia de tehnologie germană de ultimă generație și va fi complet automatizată. Procesul de producţie va fi nu doar digitalizat, dar şi prietenos cu mediul, cu emisii scăzute de CO2 și consum redus de energie. BCA-ul rezultat va fi de calitate superioară, versatil, eficient energetic și sigur din punct de vedere structural – ideal pentru construcțiile rezidențiale și comerciale moderne.
„Această investiție este parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare industrială în regiune, cu impact direct în economie, mediu și educație profesională. Vrem să fim un model de business responsabil, cu impact pe termen lung în comunitate, și să contribuim la modernizarea sustenabilă a industriei materialelor de construcții din România”, a declarat un reprezentant al companiei investitoare.
Proiectul se remarcă atât prin valoarea investiției, cât și prin faptul că este una dintre cele mai mari investiții recente în producție din România. Investiții similare, precum Mondelez (30 mil. € la Clinceni) sau Topanel (30 mil. € în Brașov), confirmă importanța unui astfel de angajament în economia locală.
Procesul de obținere a autorizațiilor, este deja în desfășurare, în deplină conformitate cu legislația în vigoare. Lucrările sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2025, cu finalizarea construcției și punerea în funcțiune prevăzute pentru anul 2026.
Investitorii intenţionează să angajeze în principal forţă de muncă locală, motiv pentru care sunt planificate parteneriate cu administrația locală, cu licee tehnice și inițiative de formare profesională duală.
Evident, acolo unde va fi necesară prezenţa specialiştilor din alte regiuni sau din străinătate, se va apela la ajutorul lor, însă acest lucru se va face etapizat, cu accent pe integrarea socială și profesională.
Investitorii sunt, de asemenea, deschişi către parteneriate pe termen lung cu universități tehnice, ONG-uri de mediu și furnizori locali, astfel încât impactul economic al investiției să genereze o dezvoltare integrată și sustenabilă.
Pe lângă caracterul sustenabil al producției, fabrica va urmări să devină un exemplu de bune practici în dezvoltare industrială responsabilă. Va respecta cele mai stricte norme europene de protecție a mediului, eficiență energetică și reciclare.