Sume uriaşe a investit în ultimii doi ani Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui în modernizarea unui centru de plasament, rămas fără copii din anul 2014, dar care este folosit ca hotel pentru invitaţii instituţiei.
Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi, la Centrul de plasament Elena Farago Bârlad au fost efectuate în perioada 2015-2016 mai multe lucrări de construcţii, reparaţii capitale, lucrări de instalaţii termice, sanitare, electrice, care au atins un volum de fonduri de peste 1,2 milioane lei.
Lucrările au fost contractate de un singur furnizor, prin achiziţie directă, echipa de audit constatând că pentru aceste investiţii a fost divizată valoarea contractelor.
Pe lângă modernizarea clădirii, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că în Centrul de plasament Elena Farago au fost cheltuite sume importante şi pentru dotarea unităţii: mobilier, maşini de spălat, aparate de aer condiţionat, maşini de gătit etc care nu aveau numere de inventar şi care, de asemenea, nu s-au regăsit în programul de investiţii pe anul 2015-2016.
Elena Farago a rămas fără copii din aprilie 2014. Atunci, ultimii 14 copii care erau instituţionalizaţi în acest centru au fost redistribuiţi în alte unităţi din cadrul DGASPC Vaslui.
Surse din cadrul DGASPC au declarat pentru „Adevărul” că, după ce a fost modernizat, centrul de plasament Elena Farago a fost folosit de conducerea Direcţie pe post de hotel pentru invitaţii care participau la diverse activităţi organizate de DGASPC. Deşi a rămas fără copii, centrul de plasament are şi în prezent angajaţi şi chiar director. Graţiela Mohor-Obreja este director Centrului de Plasament Elena Farago, dar în paralel este şi preşedinta unei asociaţii sociale care are sediul chiar în clădirea centrului de plasament.
Conducerea DGASPC Vaslui nu a comentat în niciun fel neregulile constatate de Curtea de Conturi în urma controlului de audit.