Ioan Aurel Pop a anunţat că s-a autosuspendat din funcţia pe care o ocupa în CNATDCU, iar motivul autosuspendării, spune acesta, este că nu are cum să se împartă între funcțiile pe care le deține: președinte al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
„Nu mai țin minte (n.r. când s-a autosuspendat), dar motivul este că nu mai pot, sunt președintele Academiei și asta îmi mănâncă tot timpul, sunt și profesor universitar și cine m-a pus la CNATDCU m-a pus nu pentru că mă cheamă Ioan Aurel Pop, ci fiindcă președintele Academiei trebuie să prezideze (CNATDCU). Eu le-am spus să schimbe treaba asta pentru că eu nu pot să fac lucruri imposibile, nu am ubicuitate. La CNATDCU trebuie să te duci în fiecare zi la Ministerul Educației, când să mă duc dacă trebuie să mă duc la Academie. Deci nu am posibilitatea să fac față, îmi cer scuze, mulțumesc.”, a spus Ioan Aurel Pop pentru Edupedu.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, potrivit unei declarații de presă făcută de acesta. Oficialul spune că a cerut „USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate“.
Anunțul ministrului vine în contextul în care, la începutul lunii, Cîmpeanu le-a cerut universităților, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Minister, să realizeze „într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. El a făcut cererea după ce a anunțat că nu va mai modifica regulamentul și metodologia CNATDCU.
„Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susține prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu solicitarea de analiză/verificare a conformității propriei teze de doctorat (susținută acum 21 de ani în cadrul USAMV București), inclusiv prin raportare la analiza întregii activități științifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), așa cum este prezentată în lista de lucrări științifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.
De asemenea, am solicitat ca USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate.”, este parte din anunţul ministrului Educaţiei.