Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţia şi Justiţie (ICCJ) a emis mandatul de punere în executare a pedepsei, iar poliţiştii din Baia Mare au mers la locuinţa lui Ioan Avram Mureşan, pentru a pune în executare mandatul.
„Mureşan a fost găsit la locuinţa sa, de unde a fost dus la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Maramureş”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Gabriela Liahovici.
Ioan Avram Mureşan este primul caz de ministru deferit justiţiei pentru infracţiuni de drept comun, primul caz în care un demnitar e trimis în faţa instanţei de Parchetul Naţional Anticorupţie (actuala DNA).
Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut, luni, condamnarea decisă, în aprilie 2011, în cazul lui Mureşan de către instanţa ICCJ care a judecat la fond acest dosar.
Instanţa urmează să emită mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis în cazul lui Ioan Avram Mureşan la Serviciul Urmăriri din Poliţia Baia Mare, pentru punerea în executare.
De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.
Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.
Şi în cazul acestora, instanţa va emite mandatele de executare a pedepselor primite.
Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.
Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.
Avram Mureşan, Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – MAA), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.
Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureşan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos – judeţul Constanţa.
Anchetatorii au stabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenţiei încheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de 29.507.688.963 de lei vechi.
Instanţa i-a mai judecat pe Truţă şi Jiga pentru că, în calităţile pe care le aveau în Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunţătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grâu şi porumb, precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole.