„După părerea mea, în solicitarea liberalilor se poate găsi o justificare de campanie electorală în sensul în care doresc să arate celor care vor candida din partea PNL că se zbat, până în ultimul moment, pentru ca în campania electorală să se aplice o altă lege electorală care, în momentul de față, nu există. (…) Eu pot să înțeleg ca strategie politică că se încearcă un lucru de genul ăsta. Sub aspect legal și legislativ însă este o imposibilitate ceea ce se cere și nu cred că Guvernul actual își va permite să vină cu OUG, în an electoral, pe modificare de legislație electorală. De asta spun că solicitarea mi se pare cu un evident caracter electoral și, din punctul meu de vedere, ea nu are niciun fel de sorți de izbândă, în niciun caz”, a declarat Chelaru, marți, potrivit AGERPRES.
El a amintit că toate legile electorale au fost elaborate în Parlament de o comisie specială, în care și PNL a fost reprezentat.
„Așa cum bine știți, toate legile electorale au fost elaborate de o echipă complexă, multipartită, în care toate partidele politice au fost reprezentate și care pentru fiecare tip de alegeri, și pentru locale și pentru parlamentare și pentru prezidențiale, au ajuns la un acord și au prezentat Parlamentului câte un proiect pentru fiecare pact. Colegii liberali au votat, și în comisie și după aceea în plen, alegerea primarilor, președinților de consilii județene dintr-un singur tur”, a explicat social-democratul.
Senatorul PSD a punctat că, în opinia sa, reacția premierului Dacian Cioloș referitoare la solicitarea liberalilor a fost una „de bun-simț”.
„Premierul a reacționat cu bun-simț și spus: ‘Domnule, ați dezbătut un an de zile legile electorale, ați stabilit împreună care va fi legislația pentru următoarele alegeri, în preajma alegerilor — mai avem cinci luni până la alegeri — veniți și cereți modificarea legii, ceea ce nu se poate’. Ei (PNL — n.r.) au o problemă mare cu primarii. Primarii lor, cei care sunt în funcție, ca și ai noștri de altfel, sunt avantajați de alegeri într-un singur tur, însă cei de la ei care vor să candideze și au primari în funcție contracandidați au șansele foarte mici. Atunci, ca să îi stimuleze un pic pe oameni să intre în bătălie electorală cu primari în funcție, le arată că ei luptă până în ultimul moment pentru vot în două tururi. Eu cred că aceasta este rațiunea pentru care au redeschis, în acest moment, în spațiul public, o problemă deja închisă”, a opinat Ioan Chelaru.
Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Premierul Dacian Cioloș a afirmat, marți, referindu-se la solicitarea PNL, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.
Citeşte şi