Instanţa a admis solicitarea de arestare preventivă a lui Mironescu formulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Decizia Curţii de Apel Bacău nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
Tot miercuri, fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, reţinuţi marţi seară pentru instigare la tentativă de omor calificat, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Cei doi au fost reţinuţi după ce anchetatorii au stabilit că fraţii Mararu l-au plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, pentru a se răzbuna.
Într-un comunicat remis marţi seară de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei s-a arătat că, în toamna lui 2012, cei doi l-au instigat şi i-au acordat sprijin inculpatului Proca Vitalie, pentru a-l ucide pe M. I. D. (Ioan Dumitru Mironescu – n.r.).
Astfel, arată anchetatorii, Proca l-au urmărit pe I. M. N. R. (Răzvan Isăilă – n.r.), pe care l-a confundat cu adevărata persoană vizată (Mironescu), iar în seara zilei de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, au tras asupra acestuia mai multe focuri de armă cu două arme cu potenţial letal.
Potrivit sursei citate, fraţii Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe M. I. D., ca act de răzbunare împotriva acestuia, i-au procurat şi remis lui Proca autoturismul marca Audi A6 folosit la comiterea faptei şi i-au plătit acestuia o sumă de bani, în vederea săvârşirii infracţiunii.
Totodată, au arătat anchetatorii, fraţii Mararu i-au oferit lui Proca elementele necesare pentru identificarea victimei şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu acesta, înainte şi după comiterea faptei.
Cercetările în acest caz au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Fraţii Mararu au fost aduşi, marţi după-amiază, la Poliţia Capitalei, unde au fost audiaţi în legătură cu atacul armat din cartierul Vitan şi posibila legătură a acestuia cu atentatul din Piatra Neamţ.
Alături de fraţii Mararu, anchetatorii au audiat şi doi apropiaţi ai acestora.
La sediul Poliţiei Capitalei au fost aduse, de asemenea, arme, calculatoare şi alte bunuri ridicate în urma percheziţiilor.
Percheziţiile au fost făcute de procurorii criminalişti de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în cauza privind atacul armat produs în 26 noiembrie 2012 de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, aflat în prezent în arest în Federaţia Rusă.
Tot marţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut percheziţii în Bucureşti la locuinţa lui Ioan Dumitru Mironescu, cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu.
Vitalie Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca, pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Potrivit procurorilor, la data de 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra victimei I.M. – care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă -, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei”.
La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.
Şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, a declarat marţi că, până în prezent, cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, arestat la Moscova în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti, nu a fost audiat.
Gavriş a precizat că au fost trimise documentele în vederea extrădării lui Proca, însă se ia în calcul ca poliţiştii şi procurorii din România să se deplaseze la Moscova pentru a-l interoga pe acesta.
Vitalie Proca este acuzat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care acesta l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.
Cinci persoane sunt cercetate în arest pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor sunt acuzaţi de omor calificat, distrugere şi acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ.
Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.
În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.