„O primă chestiune, mă gândesc, poate să fie faptul că până în momentul de faţă n-am fost prea activi şi, dintr-odată, suntem nevoiţi să devenim activi. Să nu uităm că foarte mult timp instrucţiunile diplomaţilor români la Bruxelles au fost să sprijinim consensul. Cu alte cuvinte, să nu îndrăznim să avem o altă opinie decât cea a celorlalţi care realizau consensul, pentru că nu trebuia să deranjăm. După părerea mea a fost o chestiune greşită, pentru că România în felul ăsta a pierdut multe momente în care putea să-şi definească mai bine un profil şi astăzi să fie, să spunem aşa, mult mai îndreptăţită să ia o atitudine comparativ cu o situaţie în care până acum ai tăcut din gură şi dintr-odată trebuie să te implici. Asta e o chestiune”, a spus eurodeputatul, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, obstacole pot fi ridicate şi din partea altora, din străinătate.
„Să nu uităm că ni se vor ridica obstacole şi din partea altora, din afară. Să nu credem că toată lumea e fericită dacă România va avea o preşedinţie bună şi ne putem aştepta să existe obstacole de genul acesta. Să nu uităm, de asemenea, că noi avem agenda noastră, dar vedeţi, cum a spus şi doamna Rovana Plumb, sunt deja dosare pe care le preluăm neîncheiate din alte părţi şi va trebui să facem un compromis între dosarele noastre şi dosarele pe care va trebui să le preluăm”, a afirmat vicepreşedintele Parlamentului European Ioan Mircea Paşcu.
El a mai spus că poate exista şi un „boicot”, cauzat de lupta politică internă, considerând că este necesar un armistiţiu pe perioada mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE.
„Să nu uităm că lupta aceasta internă se poate manifesta şi în preşedinţie. Eu mă aştept… Dacă pentru chestiuni care nu au nicio legătură cu Uniunea Europeană avem plângeri şi lăcrămaţii transmise în afară, cu atât mai mult în timpul preşedinţiei, pentru că există o părere, după părerea mea destul de îngustă, care vede un succes al preşedinţiei române ca un succes al PSD-ului, şi lucrul acesta nu trebuie să se întâmple, şi atunci trebuie să ne opunem cu toată forţele ca PSD-ul să aibă un succes. Până la urmă nu e PSD-ul, e România. Şi dacă în astea şase luni… Cum pe vremuri, la olimpiade, toţi grecii opreau războaiele dintre ei pe vremea olimpiadei, poate că ar trebui ca şi pentru astea şase luni să oprim şi noi, să avem un armistiţiu”, a susţinut Ioan Mircea Paşcu.