Această întâlnire a avut loc, la Bistrița, în aula extensiei Universității Babeș-Bolyai, și a început cu fostul imn al PDL, în timpul căruia Ioan Oltean i-a încurajat pe liderii liberali din prezidiu să cânte și ei și să aplaude pe ritmurile melodiei.
Purtând eșarfă galbenă la gât, Ioan Oltean a menționat, în discursul său, că intonarea imnului partidului este o dovadă a recunoașterii apartenenței la noul PNL.
„Singura șansă a României este PNL, și o spun fără să exagerez și fără să nu am o imagine exactă a ceea ce înseamnă acest lucru. (…) Astăzi, cred că PNL este în măsură să guverneze această țară. Pentru aceasta este nevoie, însă, să dovedim că suntem într-adevăr o forță politică autentică, să dovedim că nu avem orgolii, că toți realizăm că suntem membri ai PNL. Iar primul element vizibil, dacă vreți, al conștientizării acestui lucru, este chiar și faptul de a cânta imnul partidului atunci când începe o reuniune politică a PNL. Este un element al realizării că acesta este PNL, este un element al realizării apartenenței noastre la PNL”, a spus co-președintele PNL Bistrița-Năsăud.
Ioan Oltean a ținut, de asemenea, să recunoască, în discursul său, meritele pe care Crin Antonescu și Vasile Blaga le-au avut în demararea discuțiilor de fuziune dintre PNL și PDL, moment care a fost răsplătit cu aplauze din partea celor aproximativ 200 de membri de partid prezenți în sală.
Deputatul bistrițean a mai spus că, în opinia sa, PNL a reprezentat, de-a lungul timpului, una dintre instituțiile fundamentale ale României, alături de Biserică și regalitate, și că noul PNL este pregătit să își asume guvernarea.
„Trei instituții fundamentale, în opinia mea, de-a lungul timpului, au determinat consolidarea României moderne: Biserica, regalitatea și Partidul Național Liberal. Astăzi, două dintre ele mai există: Biserica și PNL. (…) Astăzi, cred eu că trebuie să fim preocupați mai mult de prezența și de viitorul PNL în istoria acestei țări. Este pentru prima dată, din 1990 încoace, când PNL există ca entitate care poate să-și asume, fără nicio reținere, gestionarea și guvernarea României. Niciodată, din 1990 încoace, PNL nu a avut puterea pe care o are astăzi. Iar această putere este dată de îngemănarea a două forțe politice, PNL și PDL”, a afirmat Ioan Oltean.
La rândul său, cel de-al doilea co-președinte al PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a ținut să sublinieze importanța liberalismului în istoria României.
„Liberalismul, înainte de a fi o ideologie de partid, este o stare, înseamnă tinerețe, înseamnă să fii liber, descătușat, înseamnă progres și viziune. Atunci când ne referim la înaintașii noștri, vorbim cu mută demnitate, pentru că acești oameni au reușit să facă un lucru: au reușit să transforme un slogan, „Prin noi înșine”, într-un mod de acțiune. (…) Și au mai făcut ceva: au creat un stat, o țară invidiată de toate țările din jur, o țară la care ne raportăm cu mândrie și astăzi”, a spus Dolha.
Sărbătorirea a 140 de ani de liberalism va continua, duminică, cu acțiuni în aer liber desfășurate în zona de agrement Pădurea Schulerwald, iar seara vor fi lansate 140 de lampioane din centrul istoric al municipiului Bistrița.