Data canonizării celor doi suverani pontifi nu este cunoscută încă, urmând să fie decisă de consistoriu. Cele două canonizări ar putea avea loc ‘până la sfârşitul anului’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.
‘Suveranul pontif a aprobat (…) canonizarea preafericitului Ioan al XXIII-lea şi a decis să convoace un consistoriu privind canonizarea preafericitului Ioan Paul al II-lea’, a indicat Vaticanul într-un comunicat oficial.
Papa Francisc şi-a dat acordul pentru o a doua minune atribuită lui Ioan Paul al II-lea (papă în perioada 1978-2005) după beatificarea sa, la 1 mai 2011, condiţie pentru ca acesta să fie proclamat sfânt.
În schimb, Ioan al XXIII-lea (1958-1963), supranumit ‘papa cel bun’, va fi canonizat fără a-i fi atribuit o a doua minune, decizie care îi revine papei, însă considerată rară.
‘Cunoaştem toate virtuţile şi personalitatea papei Roncalli, nu este nevoie de o explicare a deciziei privind sanctitatea sa’, a subliniat părintele Lombardi în faţa presei. Potrivit acestuia, este vorba de un ‘caz foarte specific’, care are, de asemenea, meritul de a ‘coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Conciliului Vatican II’.
Ioan al XXIII-lea, care a fost beatificat în 2000, a fost cel care a convocat Conciliul Vatican II (pentru analizarea relaţiilor dintre Biserica romano-catolică şi lumea modernă). Este comparat adesea cu Francisc pentru atitudinea sa pastorală şi binevoitoare la adresa mulţimilor.
La funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, în 2005, la capătul a 27 de ani de pontificat, unul din cele mai lungi din istorie, mulţimea a strigat ‘santo subito’ (‘Să fie declarat sfânt imediat’). Papa Benedict al XVI-lea a permis imediat examinarea virtuţilor şi operei sale pentru ca fostul suveran pontif să fie declarat sfânt.