otrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis luni AGERPRES, Ioan Rus a luat această decizie ca urmare a situaţiei neplăcute în care au fost puşi pasagerii TAROM şi a insistat asupra faptului că angajamentele asumate faţă de călători trebuie respectate.
„Ministrul Transporturilor îşi exprimă încă o dată convingerea că deblocarea acestei situaţii poate avea loc doar într-un cadru instituţional adecvat şi se declară dispus să susţină soluţiile eficiente găsite de cele două părţi în urma discuţiilor”, se menţionează în comunicat.
Trei curse Tarom, ANULATE din cauza grevei spontane a piloţilor şi copiloţilor
Greva spontană a piloţilor şi copiloţilor de la TAROM s-a declanşat duminică, zi în care au fost înregistrate 12 curse întârziate şi două zboruri anulate. De asemenea, în cursul zilei de luni, şapte zboruri ale companiei au fost anulate iar călătorii afectaţi urmează să beneficieze de asistenţă conform Regulamentului Comisiei Europene privind drepturile pasagerilor, a informat operatorul aerian.
„Neregularităţile zborurilor au apărut din cauza unor acţiuni spontane ale echipajelor TAROM (piloţi şi copiloţi). Momentan, compania nu a primit o informare oficială din partea acestor echipaje. Zborurile anulate sunt: ROT651 Bucureşti – Cluj, ROT347 Cluj – Viena, ROT621 Bucureşti – Oradea, ROT615 Bucureşti – Baia Mare, ROT231 Bucureşti – Budapesta, ROT605 Bucureşti – Timişoara, ROT701 Bucureşti – Iaşi”, a afirmat compania.
Pe de altă parte, Octavian Iosif, prim – vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Aeroporturi (FNSA), a declarat, pentru AGERPRES, că situaţia creată la TAROM, prin anularea mai multor zboruri ale companiei, nu reprezintă consecinţa unor acţiuni sindicale, fiind vorba doar despre ‘o stare de inaptitudine a unor colegi piloţi’.
„În cazul curselor anulate astăzi (luni – n. r.), vorbim despre o stare de inaptitudine a unor colegi piloţi, determinată de afectarea stării de sănătate a acestora. Aşadar, nu este vorba de acţiuni sindicale”, a afirmat Octavian Iosif.
În altă ordine de idei, Iosif a informat că federaţia pe care o reprezintă a contestat înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
„În cazul în care Contractul Colectiv de Muncă va fi înregistrat la ITM fără să fi fost semnat în prealabil de personalul navigant, atunci vom vedea ce facem mai departe. Este posibil să se ajungă şi la declanşarea unui conflict de muncă”, a precizat prim – vicepreşedintele FNSA.