„Eu cred, din ceea ce se vede în acest moment, că cea mai mare şansă să câştige alegerile în acest an o are primul ministru Victor Ponta. Aşa cred în acest moment, asta în comparaţie cu ceea ce ceilalţi candidaţi pun în piaţă în ceea ce priveşte cunoştinţele şi capabilităţile lor de a face sau de a nu face ceva. (…) Cred mai degrabă în mod obiectiv că şansa nr. 1 o are Victor Ponta’, a declarat Rus într-un interviu Agerpres.
Ioan Rus a adăugat că în opinia sa PNL şi PDL tind să opteze pentru candidatul Klaus Iohannis, însă acestuia îi va fi greu ca în scurt timp să ‘extrapoleze’ la nivel naţional experienţa căpătată ca primar al Sibiului.
‘Opoziţia unită pare a se îndrepta spre Iohannis. Îmi vine foarte greu să cred că experienţa politică, economică, socială, administrativă, etc. pe care o acumulezi la nivelul unui oraş precum Sibiul – care este un oraş important al României- dar dincolo de asta acea experienţă este foarte greu să o extrapolezi la nivel naţional într-un timp atât de scurt, să demonstrezi tuturor oamenilor că acea experienţă mică poate fi adusă la nivelul unui şef de stat competent şi competitiv. Este absolut posibil numai că este foarte greu ca în acest interval de trei luni tot poporul să înţeleagă că-i posibil şi să îţi dea o şansă adevărată’, a explicat liderul PSD.
Ioan Rus a explicat că, totuşi, în turul II, din partea Opoziţiei îl vede mai mult pe Klaus Iohannis decât pe Cristian Diaconescu drept contracandidat al premierului Victor Ponta.
‘Din partea Opoziţiei, este Klaus Iohannis. Cristi Diaconescu este reprezentantul unui partid care a făcut 6% să spunem, în urmă cu o lună jumate două la alegerile europarlamentare. Fără un partid mare în spate este foarte complicat să devii un candidat solid la poziţia de preşedinte al României. E foarte dificil’, a spus Rus.
Ioan Rus s-a referit şi la situaţia în care Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, spunând că actualul premier a primit mandat din partea partidului să propună, între turul I şi turul II al alegerilor prezidenţiale, ‘o soluţie nominală’ pentru funcţia de prim-ministru.
‘În ceea ce priveşte premierul, tot acolo (la Orăştie – n.r.) s-a stabilit şi s-a dat mandat candidatului la preşedinţie să analizeze care ar fi varianta cea mai bună de prim-ministru şi ne va propune o soluţie nominală între turul I şi turul II. Până atunci, are dezlegare să analizeze, să studieze şi să facă o propunere într-o variantă în care cu toţii am convenit ca, în sfârşit, să ajungă şi România în situaţia ca preşedintele şi premierul să vorbească aceeaşi limbă, dacă se poate, pe toate temele pe care românii şi România le au în acest moment. Şi atunci, aşa cum este normal şi firesc, el trebuie să aibă primul cuvânt de spus. Sigur că va fi ales de conducerea partidului şi premierul sau va fi votat în Parlament, fără îndoială, dar prioritate în a nominaliza o are candidatul la preşedinţie’, a spus Rus.
Totodată, Rus a precizat că, în timpul lucrărilor Comitetului Executiv al PSD de la Orăştie, social-democraţii au stabilit ca toate energiile partidului să fie concentrate pe câştigarea alegerilor, discuţiile despre viitorul preşedinte al PSD putând fi amânate până în luna februarie.
‘Până în noiembrie, până când se termină de numărat voturile şi Victor Ponta este preşedinte, toate energiile partidului se vor concentra doar pe acest subiect. (…) După alegeri, partidul are un preşedinte executiv care poate să conducă liniştit partidul până la un Congres care va avea loc în februarie. Aşa am stabilit la Orăştie. Poate se mai schimbă ceva. Şi în intervalul decembrie-februarie putem tot discuta şi tot competiţiona între noi, cei care, eventual, vor dori să acceadă în fruntea partidului, dar după ce rezolvăm această problemă cu alegerile prezidenţiale’, a conchis Rus.