Ministerul Justiției precizează, într-un comunicat de presă, că Ioana Albani îndeplinește cerințele de vechime, prevăzute de art. 54 alin.1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor — minimum 10 ani ca procuror.
„În desemnarea propunerii, ministrul Justiției a avut în vedere rezultatele obținute de doamna procuror în cadrul DIICOT, din care face parte încă de la înființare, precum și experiența profesională și îndeplinirea criteriilor de integritate”, menționează MJ.
Potrivit procedurii, Ioana Albani va susţine un interviu în faţa Secţiei pentru procurori a CSM iar avizul consiliului va fi trimis ulterior Preşedintelui României. Klaus Iohannis este cel care decide dacă Ioana Albani va fi numită în funcţie.
În 19 mai, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a delegat-o pe Ioana Albani în funcția de procuror șef adjunct al DIICOT pentru o perioadă de 6 luni.
Ioana Albani a candidat în 2015 pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, alături de Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Nicolae Lupulescu, Adrian Glugă şi Cătălin Borcoman.
Ioana Albani a mai fost procuror şef adjunct al DIICOT, din noiembrie 2005 până în iulie 2006, perioadă în care a fost detaşată în această funcţie.
Albani este procuror-şef al Serviciului de combatere a criminalităţii informatice din DIICOT din decembrie 2004. Anterior, Ioana Albani a fost procuror-şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Secţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (iulie 2003 – decembrie 2004) şi procuror-şef al Biroului de Combatere a infracţiunilor de spălare a banilor şi criminalitate informatică din cadrul Secţiei de Combatere şi Criminalităţii Organizate şi Antidrog (martie 2003 – iunie 2003).
Ea şi-a început cariera în martie 1997, ca avocat în Baroul Bucureşti, apoi, din noiembrie 1997 până în august 2000, a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, de unde a ajuns, în aprilie 2001, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate.