Evenimentul este organizat de ICR în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues și se va desfășura în Lisabona – la Jardim da Casa-Museu Amália Rodrigues – în data de 29 iunie 2023, de la ora 18:30.
Spectatorii vor avea privilegiul de a reasculta melodii emoționante ale Amáliei Rodrigues, interpretate de Ioana Dichiseanu, artista româncă pentru care muzica fado s-a transformat într-un mod de viață, de nostalgie și de chintesență a unor trăiri interioare pe care numai acest gen muzical le poate oferi, atât celei care interpretează partiturile, cât și ascultătorilor.
Piesele care vor fi interpretate în acest concert-omagiu au fost alese chiar de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității nemuritoarei cântărețe portugheze Amália Rodrigues, cea care a transformat muzica fado într-un simbol muzical inegalabil.
Pe scenă, Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o altă mare surpriză muzica, o piesă a Mariei Tănase, celebra cântăreață de muzică populară a României.
Alături de Ioana Dichiseanu, António Neto și Luís Coelho vor încânta publicul prezent la concertul-omagiu, iar acest eveniment cultural va însemna nu numai comuniunea cu sufletele celor prezenți, dar și că o dovadă că muzica fado – în anul 2011, acest gen muzical a fost înscris pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO – este nepieritoare.
António Neto a absolvit Academia dos Amadores de Música din Lisabona la vârsta de 15 ani, unde a studiat chitara clasică timp de patru ani. După această pregătire, s-a alăturat mai multor trupe de pop și jazz, însoțind și câțiva cântăreți de fado. S-a dedicat fado-ului în totalitate, începând să cânte în cluburi și case de fado. În perioada 2001- 2008 a fost invitat de Mariza să o însoțească la concerte. După această colaborare a început să cânte pentru mai mulți cântăreți de fado, în principal pentru Carla Pires din 2008.
Luís Coelho s-a născut la Lisabona, pe 6 decembrie 1983, iar primele lecții de chitara portugheză le-a luat de la tatăl său, un chitarist amator. După vârsta de 19 ani și-a început studiile la Escola de Música do Conservatório Nacional cu profesorul și chitaristul João Torre do Valle.
Ioana Dichiseanu a lansat albumul ”O meu fado”
Sedusă încă din copilărie de acest stil muzical fascinant, Ioana Dichiseanu a lansat – în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu” de la Adjud – albumul ”O meu fado”, spunând că, printr-o astfel de muzică – intrepretul are șansa incomensurabilă de a ajunge la sufletul ascultătorului.
”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”, a transmis, emoționată, Ioana Dichiseanu.
Acest concert extraordinar de muzică fado care se va desfășura la Lisabona se materializează, astfel, într-un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues – ”Zeița muzicii Fado” – și nostalgiei.
În limba portugheză, cuvântul ”saudade” înseamnă ”durere”, iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a unei astfel de stări și o melancolie care, așezată pe portativ, impresionează în fiecare moment.
Ioana Dichiseanu: ”În orice este o lucrare a Divinității”
Absolventă a Universității de Regie Teatru și Film, Ioana Dichiseanu spune că muzica fado este credința ei, iar în acest stil muzical a descoperit ”sensul vieții artistice”.
”Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues”, mărturisește Ioana Dichiseanu.
Organizatorii acestui concert-omagiu a dus memoriei Amáliei Rodrigues anunță că – datorită spațiului limitat -, accesul se va face, în limita locurilor disponibile, prin înscriere prealabilă pe adresa de email: [email protected], până pe data de 23 iunie 2023.