Ioana Dichiseanu, concert FADO la ICR Lisabona: ”În memoria Amáliei Rodrigues, în orice este o lucrare a Divinității!”

Acompaniată de doi instrumentiști portughezi consacrați, António Neto - chitară clasică - și Luís Coelho, chitară portugheză, Ioana Dichiseanu va susține un concert-omagiu la Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona, în memoria nemuritoarei Amália Rodrigues.
Alina Costache
29 iun. 2023, 12:21
Ioana Dichiseanu, concert FADO la ICR Lisabona: ”În memoria Amáliei Rodrigues, în orice este o lucrare a Divinității!”

Evenimentul este organizat de ICR în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues și se va desfășura în Lisabona – la Jardim da Casa-Museu Amália Rodrigues – în data de 29 iunie 2023, de la ora 18:30.

Spectatorii vor avea privilegiul de a reasculta melodii emoționante ale Amáliei Rodrigues, interpretate de Ioana Dichiseanu, artista româncă pentru care muzica fado s-a transformat într-un mod de viață, de nostalgie și de chintesență a unor trăiri interioare pe care numai acest gen muzical le poate oferi, atât celei care interpretează partiturile, cât și ascultătorilor.

 

Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o piesă a Mariei Tănase

Piesele care vor fi interpretate în acest concert-omagiu au fost alese chiar de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității nemuritoarei cântărețe portugheze Amália Rodrigues, cea care a transformat muzica fado într-un simbol muzical inegalabil.

Pe scenă, Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o altă mare surpriză muzica, o piesă a Mariei Tănase, celebra cântăreață de muzică populară a României.

Alături de Ioana Dichiseanu, António Neto și Luís Coelho vor încânta publicul prezent la concertul-omagiu, iar acest eveniment cultural va însemna nu numai comuniunea cu sufletele celor prezenți, dar și că o dovadă că muzica fado – în anul 2011, acest gen muzical a fost înscris pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO – este nepieritoare.

  • António Neto a absolvit Academia dos Amadores de Música din Lisabona la vârsta de 15 ani, unde a studiat chitara clasică timp de patru ani. După această pregătire, s-a alăturat mai multor trupe de pop și jazz, însoțind și câțiva cântăreți de fado. S-a dedicat fado-ului în totalitate, începând să cânte în cluburi și case de fado. În perioada 2001- 2008 a fost invitat de Mariza să o însoțească la concerte. După această colaborare a început să cânte pentru mai mulți cântăreți de fado, în principal pentru Carla Pires din 2008.

  • Luís Coelho s-a născut la Lisabona, pe 6 decembrie 1983, iar primele lecții de chitara portugheză le-a luat de la tatăl său, un chitarist amator. După vârsta de 19 ani și-a început studiile la Escola de Música do Conservatório Nacional cu profesorul și chitaristul João Torre do Valle.

Ioana Dichiseanu a lansat albumul ”O meu fado”

Sedusă încă din copilărie de acest stil muzical fascinant, Ioana Dichiseanu a lansat – în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu” de la Adjud – albumul ”O meu fado”, spunând că, printr-o astfel de muzică – intrepretul are șansa incomensurabilă de a ajunge la sufletul ascultătorului.

”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”, a transmis, emoționată, Ioana Dichiseanu.

Acest concert extraordinar de muzică fado care se va desfășura la Lisabona se materializează, astfel, într-un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues – ”Zeița muzicii Fado” – și nostalgiei.

În limba portugheză, cuvântul ”saudade” înseamnă ”durere”, iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a unei astfel de stări și o melancolie care, așezată pe portativ, impresionează în fiecare moment.

Ioana Dichiseanu: ”În orice este o lucrare a Divinității”

Absolventă a Universității de Regie Teatru și Film, Ioana Dichiseanu spune că muzica fado este credința ei, iar în acest stil muzical a descoperit ”sensul vieții artistice”.

”Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues”, mărturisește Ioana Dichiseanu.

Organizatorii acestui concert-omagiu a dus memoriei Amáliei Rodrigues anunță că – datorită spațiului limitat -, accesul se va face, în limita locurilor disponibile, prin înscriere prealabilă pe adresa de email: [email protected], până pe data de 23 iunie 2023.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Modificările Regulamentului pentru Asistenții Maternali: Vârsta Minimă Ridicată la 21 de Ani
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!