Fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că dacă şcolile vor fi redeschise, rata de infectare ar putea creşte din nou. ”De obicei predicţiile e bine să fie făcute de specialişti. Evit să mă exprim. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii există posibilitatea din nou de a exista creşteri dacă redeschidem şcolile, dacă ridicăm parţial restricţiile. Ce putem face în perioada următoare este să deschidem măcar parţial şcolile şi să accentuăm restricţiile în domenii considerate neesenţiale. Şi atunci în funcţie de cum vom acţiona în perioada următoare, vor evolua şi cifrele. Depinde de ce facem în perioada următoare, atât pentru stimularea vaccinării, cât şi pentru prevenirea transmiterii”, a declarat Ioana Mihăilă.
Întrebată dacă e bine ca şcolile să rămână în online, Ioana Mihăilă a declarat că trebuie văzut ce acţiune e mai eficientă.
”Pentru copii până la 12 ani am putea să trecem cu învăţământ fizic, cu menţinerea precauţiilor. În situaţia în care ne aflăm e important să ne uităm care acţiune e mai eficientă. Ştim că grupele preşcolare şi şcoala primară atunci când le închidem nu există o reducere foarte mare a ratei. Pe de altă parte la aceste grupe, carenţele educaţionale, dacă copiii nu merg la şcoală, sau dacă trec în online sunt şi cele mai importante”, a declarat Ioana Mihăilă.
Răzvan Cherecheş: Şcoala ar trebui să continue online de luni. Decizia oficială se anunţă vineri
Elevii reiau cursurile pe 8 noiembrie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, într-o declaraţie de presă.
„Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. (…) Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom vedea care va fi modul de deschidere a şcolilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază a prezenţei fizice”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Totodată, el a menţionat că Ministerul Educaţiei şi-a însuşit propunerea Consiliului Naţional al Elevilor pentru un mod de funcţionare al unităţilor de învăţământ adaptat realităţilor, subliniind că, de exemplu, dacă jumătate din ţară va avea o rată de infectare foarte scăzută, fără cazuri de COVID-19 în şcoli, acestea vor putea funcţiona cu prezenţă fizică.
Cîmpeanu a amintit că, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, două săptămâni de vacanţă reprezintă maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă vreo zi de cursuri sau să aibă schimbate datele pentru bacalaureat şi evaluare naţională.
„Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie măsuri propuse spre adoptate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii. Ministrul Educaţiei va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia şcolile trebuie să funcţioneze cu prezenţă fizică, în limita în care condiţiile de protecţie sanitară pot fi asigurate pentru elevi şi profesori. Este un principiu de bază”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.