Ioana Petrescu, despre Guvernul Cioloş: Tehnocraţii favorizează evaziunea fiscală printr-o ordonanţă obscură

Guvernul Ciolos a publicat o ordonanţă de urgenţă obscură, care amână termenul de raportare al datelor financiare în cadrul FATCA. FATCA implică schimbul reciproc de informaţii financiare între Statele Unite ale Americii şi Romania prin intermediul Trezoreriei Americane şi al ANAF-ului. Acest acord este menit să prevină evaziunea fiscală efectuată de contribuabilii celor două ţări, prin intermediul instituţiilor financiare din afara ţărilor lor de rezidenţă, scrie fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu.
Filip Stan
25 mai 2016, 09:04
Ioana Petrescu, despre Guvernul Cioloş: Tehnocraţii favorizează evaziunea fiscală printr-o ordonanţă obscură

„Transparenta fiscala si financiara este esentiala pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru impiedicarea actelor de coruptie. Este mai dificil pentru o companie sa spele bani sau sa ascunda banii obtinuti din afaceri ilegale, daca  este foarte clar pentru autoritati  cine detine acea companie si care e structura sa (deci, nu prin structuri complicate si opace tip off-shore).  Daca tarile fac schimb de informatii fiscale si financiare, atunci cei care au luat bani din tranzactii ilegale pot ascunde mai greu banii in institutii financiare sau off-shore-uri din alte tari. Acestea sunt motivele pentru care transparenta fiscala si financiara a devenit un termen foarte popular dupa izbucnirea scandalului Panana Papers, o investigatie jurnalistica care a dezvaluit ca importanti demnitari si oameni de afaceri folosesc off-shore-uri ca sa nu plateasca taxe in tara lor.

Premierul Marii Britanii, David  Cameron a organizat la Londra, pe 12 mai, un mare summit anticoruptie la care au participat si reprezentanti ai guvernului roman.  Principalele teme abordate la acest eveniment au fost cele legate de transparenta fiscala si financiara. La finalul evenimentului,  a fost emis  un document  continand concluziile summitului agreate de toate tarile participante, deci inclusiv de Romania, in care se detalieaza posibile masuri de transparenta care vor fi luate de tarile participante”, scrie Ioana Petrescu pe blog.

Documentul mentioneaza faptul ca tarile semnatare vor  promova transparenta prin cooperarea internationala (punctul 3). Acest document mai prevede promovarea  transparentei privind proprietarii companiilor pentru a stopa fluxul de fonduri ilicite (punctul 4), solicitarea catre  Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sa vina cu propuneri ca standardele internationale de transparenta sa fie implementate mai bine pentru a ajuta autoritatiile fiscale sa descopere structurile off-shore folosite de cei care obtin bani din afaceri ilegale (punctul 5), imbunatatirea transparentei fiscale (punctul 10) si implementarea unui standard comun de raportare automata de date pentru a imbunatati transparenta la nivel global (punctul 14).

Citeşte şi: Iohannis a promulgat Legea privind ratificarea Acordului dintre România şi SUA

In aceasi zi in care s-a facut public acest document al summitului, la care au participat doi ministrii din Guvernul Ciolos, este publicata in Monitorul Oficial roman o obscura ordonanta de urgenta a aceluiasi Guvern Ciolos, care amana termenul de raportare al datelor financiare in cadrul FATCA. De ce e relevant? FATCA este US Foreign Account Tax Compliance Act, un acord de imbunatatire a conformarii fiscale la nivel international. FATCA implica schimbul reciproc de informatii financiare intre Statele Unite ale Americii si Romania prin intermediul Trezoreriei Americane si al ANAF-ului. Acest acord este menit sa previna evaziunea fiscala efectuata de contribuabilii celor doua tari, prin intermediul institutiilor financiare din afara tarilor lor de rezidenta. Cele doua institutii fiscale vor schimba bilateral date despre numele, adresa, numarul de cont, soldul contului, dobanzile si dividentele contribuabiilor vizati de acest acord. Informatiile transmise raman confidentiale, iar Trezoreria Americana si ANAF-ul le pot folosi decat pentru combaterea evaziunii. Conform datelor Trezoreriei Americane, azi 112 de alte state au deja astfel de acorduri FATCA cu Statele Unite.

FATCA a fost semnat pe 28 mai 2015 si termenul de raportare al datelor era 15 mai 2016, dar acest termen a fost prorogat pana la 31 august 2016 printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului Ciolos, publicata pe 12 mai 2016. De ce aceasta amanare? Ordonanta de urgenta justifica prorogarea termenului prin faptul ca institutiile financiare nu sunt pregatite sa raporteze  datele necesare, din motive neimputabile acestora. Insa, Tratatul a fost semnat in urma cu aproape un an. Necesitatea raportarii datelor nu este o surpriza nici pentru institutiile bancare,  nici pentru ANAF. De ce nu sunt gata? Poate unele banci nu vor sa aplice FATCA pentru ca raportarea datelor implica costuri mari? Poate exista persoane care nu vor ca aceste date sa fie raportate pana nu isi pun in ordine situatia financiara din afara tarii? Nu putem decat sa banuim motivele reale, pentru ca acesta modificare a fost facuta pe sest.

In concluzie, este ingrijorator ca acest guvern se misca exact in directia opusa trendului international de transparentizare si de descurajare a off-shorurilor. El amana aplicarea unui tratat care ar duce la transparenta financiara, in timp ce  conducerea Ministerului de Finante afirma  sus si tare ca a avea un off-shore este total moral si in regula.

Este si mai ingrijorator ca in acest guvern nu stie stanga ce face dreapta. De pe de o parte, Ministerele Justitiei and Economiei fac un pas important in directia transparentizarii in cadrul summitului de la Londra si pe alta parte, Finantele modifica acasa legislatia fiscala pentru a amana raportarea de date in cadrul unui tratat international de schimb de date financiare.

De fapt,  acest guvern e transparent doar cu ce vrea el. Se mandreste cu publicarea listei companiilor care datoreaza bani la stat, lista care se publica in mod regulat, de mai multi ani. Ceea ce reprezinta cu adevarat o noutate, este faptul ca  publica date cu caracter personal pe site-ul ANAF-ului, fara acordul celor implicati si impotriva legii.  In schimb, nu publica datele privitoare la colectarile la buget in mod transparent, adica pe fiecare luna si pe fiecare categorie in parte, in acelasi format luna de luna si face asta tocmai pentru a ascunde adevarata situatie a colectarilor. Amanarea aplicarii tratatului FATCA nu a fost considerat un fapt demn de explicat macar printr-un comunicat de presa emis de Ministerul Finantelor, in care sa explice motivele pentru care tara noastra amana aplicarea unui tratat international care avea ca scop transparentizarea si combaterea evaziunii. Observ cu tristete ca transparenta e doar un slogan pentru acest guven.

Si cel mai ingrijorator este ca acest guvern amana tot ce poate. A amanat semnarea contractului cadru pentru servicii medicale pe anul 2016 de la 1 martie pana la 1 aprilie si inca o data pana pe 1 iulie 2016. A amanat semnarea ordinului de ministru care reglementeaza pretul medicamentelor. Se amana majorarea salariilor din educatie pana in toamna lui 2017. Acum amana si aplicarea unui tratat menit sa creasca transparenta financiara, sa reduca evaziunea si sa impiedice coruptia. De ce atata fuga de raspundere?”, se întreabă Ioana Petrescu.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cremă de zahăr ars, rețeta de lux. Se găsește la marile restaurante
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Anunț trist făcut de meteorologii Accuweather: În București, primăvara vine abia în luna mai
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să o depună până pe 28 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Profesor din Cluj arestat pentru acuzatii de viol și coruperea unui minor
MediaFlux
CINE e în SPATELE lui CĂLIN GEORGESCU! S-a AFLAT de abia ACUM! NU e PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar