Propunerea a fost discutată în ultimele săptămâni, inclusiv la Cotroceni, având în vedere că este o poziţie de reprezentare externă, care revine României în urma negocierilor politice la nivelul Uniunii Europene, şi nu în urma unui concurs independent care este câştigat de un candidat.
România este presată să îl retragă pe Mihai Tănăsescu de la BEI după ce numele lui a apărut în dosarul Microsoft, el fiind acuzat că a primit 90.000 de dolari.
Ioana Petrescu, numită şefa Consiliului pentru politica ajutoarelor de stat
Mihai Tănăsescu, deşi i s-a solicitat să plece de bunăvoie odată ce numele lui a fost făcut public în acest dosar, el a preferat variant autosuspendării din funcţia de vicepreşedinte al BEI până la clarificarea acuzaţiilor aduce. Totuşi, acest caz a fost adus în discuţie şi la nivel diplomatic astfel încât liderilor politici ai României, premierul şi preşedintele, li s-a cerut să ia o decizie.
Mihai Tănăsescu a venit la BEI în 2012, pe un mandat de patru ani, după ce a venit rândul României să primească poziţia de vicepreşedinte. El a făcut trei, iar prin schimbarea lui mai rămâne un an de mandat pentru un reprezentant al României.
Poziţia de vicepreşedinte al BEI este remunerată cu aproximativ 35.000 de euro pe lună.
BEI este una dintre cele mai importante bănci europene (acţionarii fiind ţările) şi unul dintre cei mai mari finanţatori ai României.