Ioana Petrescu: Milioane de pensionari, în pericol. Pensiile de mâine depind de deciziile guvernanţilor de azi

Ioana Petrescu, fostul ministru al Finaţelor, avertizează că pensiile a milioane de români sunt în pericol.
Ionela Marcu
23 aug. 2016, 09:00
Ioana Petrescu: Milioane de pensionari, în pericol. Pensiile de mâine depind de deciziile guvernanţilor de azi

România riscă un blocaj al sistemului de pensii

În România funcționează un sistem „Pay As You Go”. Mai exact, pensiile sunt plătite din contribuțiile la fondul de pensii ale celor ce muncesc astăzi. De aceea, este foarte important numărul persoanelor care contribuie în sistemul de pensii la un moment dat pentru finanțarea pensiilor seniorilor de la acel moment. Studiul Comisiei Europene „The 2015 Aging Report” estimează că, dacă în anul 2013 aveam 110 contribuitori pentru 100 de pensionari, în 2060 vor exista doar 81 de contribuitori pentru 100 de pensionari. Asta ne va pune pe penultimul loc în UE ca număr de contribuitori la număr de pensionari.

Cauzele problemei: îmbătrânirea populației, migrația forței de muncă și evaziunea

În primul rând, există o tendință de îmbătrânire a populației. Același studiu al Comisiei Europene ne oferă date demografice extrem de îngrijorătoare. Dacă în anul 2013, 68% din populația României era cuprinsă între vârste de 15 și 64 de ani, iar 16,4% erau de peste vârsta de 65 de ani, în anul 2060, populația va fi mult mai îmbătrânită, doar 55,8% din populație va avea vârste cuprinse între 15 și 64 de ani și 28,9% peste 65 de ani.

Acesta problemă o au și alte țări UE. Însă, la noi, sistemul de pensii este și mai vulnerabil pentru că avem două alte probleme. Prima dintre ele este migrația în afara țării a tinerilor care muncesc. Din 2007, România a pierdut 2 milioane de persoane care au migrat în afara țării, conform Ziarului Financiar. Majoritatea românilor care lucrează peste graniță, contribuie la sistemele de pensii din țările respective. Astfel, fondurile pentru plată a pensionarilor actuali de la noi din țară sunt dramatic reduse.

A doua problemă este evaziunea din piața muncii. Există mulți oameni care muncesc „la negru” în România, care nu plătesc CAS, si deci nu contribuie la fondul public de pensii. Conform Consiliului Fiscal, în 2012, 1,57 milioane de salariați, patroni și întreprinzători lucrau „la negru”, reprezentând 27,7% din totalul angajaților, patronilor și întreprinzătorilor din România. Este un nivel nepermis de mare al evaziunii care afectează nu numai fondul de pensii din care sunt plătiți actualii pensionari, dar și pensia pe care o vor primi cei care au lucrat „la negru”.

Care ar fi soluțiile pentru evitarea unui dezastru în sistemul de pensii?

Trebuie sa înțelegem că este o problema complexă, care presupune efortul comun al mai multor instituții ale statului pentru a identifica soluții. Ministerul Finanțelor, Muncii, Sănătății, Educației și al Tineretului trebuie să gândească o serie de măsuri care, pe termen lung, să combată toate cauzele care, în timp, pot duce la incapacitatea de plată a pensiilor în România.

În primul rând, sistemul de pensii actual trebuie sa fie eficientizat, astfel încât sa facă față presiunilor demografice, de migrație și a celor fiscale. Pe de o parte, Guvernul trebuie sa mențină contribuțiile către sistemul de pensii privat, Pilonul II, așa cum au fost ele stabilite inițial în legea din 2004. Asta însemnă că, în viitor, pensionarii se vor baza mai puțin pe pensia de la stat și mai mult pe veniturile din pensia privată. Astfel, povara sistemului public de pensii va fi redusă.

În anul 2016, Guvernul trebuia să crească contribuția la Pilonul II cu un punct procentual din cota individuală pentru asigurările sociale ale fiecărui angajat. Actualii angajați ar fi beneficiat de această contribuție după pensionare. Însă, Guvernul a anunțat că va suplimenta fondul privat de pensii cu doar 0,1pp în 2016, urmând că în anul 2017 să mai adauge 0,4pp și alte 0,5pp în anul 2018. Problema e că, pe termen lung, nerespectarea finanțării Pilonului II de către Guvern va determina o reducere a nivelului de pensii ale contribuabililor de astăzi, atunci când ei se vor pensiona. Asociația pentru Pensiile Administrate Private din România, APAPR estimează că nerespectarea de către stat a prevederilor inițiale din legea pensiilor administrate privat a dus până în prezent la pierderi de cel puțin 180 de milioane de euro pentru viitorii pensionari.

O atenție deosebită trebuie sa acorde Ministerul Muncii fenomenului corupției și fraudei din sistemele de pensionare anticipată și pe caz de boală. Dacă persoanele cu putere de muncă ies la pensie și beneficiază de pensie în mod ilegal, ei pun și mai multă presiune pe sistemul public. Trebuie sa avem siguranța că doar persoanele care îndeplinesc condițiile legale beneficiază de aceste tipuri de pensii.

De asemenea, angajații ar trebui stimulați financiar sa rămână în câmpul muncii după vârsta de pensionare, dacă doresc. În acest fel, cei care vor sa muncească în continuare pot contribui mai mulți ani la sistemul de pensii, în loc sa primească pensie din sistemul public în acea perioadă. Pentru a deveni o opțiune atractivă, persoanele care ar alege sa lucreze după vârsta de pensionare ar trebui sa fie recompensate financiar cu o pensie mai mare, în momentul în care decid sa iasă la pensie.

În caz de pensionare pe caz de boală, omul trebuie încurajat financiar să se întoarcă la muncă atunci când sănătatea îi permite, nu să facă tot posibilul să prelungească pensia de boală până când ajunge la vârsta de pensionare, chiar dacă între timp el redevine apt de muncă.

Trebuie combătute, pe rând, cauzele care pot duce la o criza în sistemul de pensii.

Îmbătrânirea populației poate fi combătută prin politici de încurajare a creșterii natalității. Un prim pas în aceasta direcție a fost făcut prin mărirea alocațiilor de creștere a copilului. Dar, pe viitor, trebuie sa ne axăm pe politici mai bine targetate, bazate pe studii care arată clar sunt motivele pentru care oamenii din diverse categorii sociale decid sa nu aibă copii. În acest fel, soluțiile pot include ajutoare de hrană mai substanțiale pentru familiile nevoiașe și deschiderea mai multor creșe și grădinițe gratuite în zonele în care acestea sunt necesare.

O atenție deosebită trebuie sa acordam migrației forței de muncă în afara granițelor. Conform Fondului Monetar Internațional, țările din Europa de Est și Centrală au pierdut 7% din PIB din cauza migrației forței de muncă în alte țări. Se estimează că în următorii 14 ani aceste pierderi vor ajunge pana la 9% din PIB.

Multe țări încep sa ia măsuri concrete de a-i aduce în tara pe cei care muncesc în afara granițelor. Letonia are un program intitulat „Te vreau înapoi”, iar Polonia oferă informații utile pentru locuri de muncă disponibile, imobiliare și sănătate pentru a atrage polonezii educați înapoi în țară printr-un program „Powroty”, „Întoarceri”.

România face foarte puțin în acest sens și majoritatea măsurilor de acest gen își fac apariția doar înaintea alegerilor. Un lucru destul de simplu și necostisitor pe care îl fac mai toate țările este sa recruteze dintre absolvenții marilor universități pentru poziții publice în tara lor.

Un alt aspect important este cel al păstrării în țară a absolvenților din universitățile românești. Este mult mai ușor sa determini un tânăr de 22 ani sa rămână în țară decât sa aduci înapoi unul de 35 de ani, care si-a făcut deja un rost în altă țară. Aici s-ar putea implica mai mult universitățile românești în procesul de identificare al primului loc de muncă al absolventului. Majoritatea universităților străine, tratează acest aspect cu multă atenție, pentru că universitățile care nu produc absolvenți angajabili nu rezistă pe piață.

Nu în ultimul rând, evaziunea fiscală în piața muncii trebuie redusă. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a mai redus acest fenomen, pentru că acum patronul se gândește de doua ori dacă sa angajeze fără acte, dat fiind că „beneficiile” din evaziunea fiscala au scăzut odată cu impozitul. Conform raportului Consiliului Fiscal, eficiența taxării la CAS a crescut de la 0,75 la 0,77 în 2014 față de anul precedent, când CAS redus nu era în încă vigoare.

Acum că „beneficiile” evaziunii au fost reduse trebuie crescute și costurile evaziunii prin creșterea probabilității de a fi prins, adică prin realizarea unor controale targetate în zonele de risc.

De asemenea, trebuie încurajată conformarea voluntară prin educarea angajaților și angajatorilor fata de consecințele muncii la negru. Este datoria autorităților de a lucra permanent la acest lucru și de a evidenția neajunsurile muncii la negru. Angajatul trebuie sa înțeleagă că muncă la negru aduce un venit mai mare pe moment, cu riscul că la bătrânețe să beneficieze de pensie foarte mică. Angajatorii cinstiți trebuie stimulați să nu ignore angajatorii care practică muncă la negru și care le fac în acest fel, competiție neloială.

Concluzie

Colapsul sistemului de pensii îi poate lovi pe cei încă tineri astăzi, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Si nu numai pe tinerii de astăzi, ci si pe cei de mâine. În lipsa unor masuri urgente, în viitor se va recurge la masuri drastice, precum mărirea dramatica a taxelor, pentru a putea susține plata pensiilor. Din păcate, se pare că autoritățile adoptă doar măsuri care aduc beneficii pe termen scurt, de genul amânării măririi contribuției statului la Pilonul II. Dacă nu ne grăbim să luăm măsuri, riscam sa fim nevoiți sa aplicam politici extrem de dure, precum creșterea vârstei de pensionare până aproape de 70 de ani, așa cum ia în calcul Germania în acest moment. Mai exact, daca nu facem nimic, riscam un dezastru. Avem deja multe exemple din alte domenii, precum sportul românesc, unde nu s-au luat măsuri mult timp si publicul observă efectele catastrofale. Olimpiada din acest an ne-a lăsat tuturor un gust amar. Avem sportivi cu potențial uriaș, care nu au fost susținuți pentru a putea demonstra adevărata lor valoare.

Este de datoria noastră, a tuturor, să atragem atenția asupra acestor probleme cu bătaie pe termen lung și să cerem guvernanților să ia măsuri începând de astăzi. Si este de datoria lor să o facă! O bună guvernare nu înseamnă doar măsuri care aduc beneficii de azi pe mâine, și, implicit, voturi la următoarele alegeri. Înseamnă viziune și crearea unor perspective pentru generațiile viitoare.

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Doi concurenți s-au logodit în secret, în timpul filmărilor Asia Express
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Incendiu într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei! Două bătrâne au fost salvate la timp din calea flăcărilor amenințătoare
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
substantial.ro
Misiunea de instruire franceză pentru brigada ucraineană se încheie cu succes
MediaFlux
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva