„Se dorește o simplificare a procedurilor pentru achizițiile în infrastructura, energie și apărare, adică în domeniile unde se realizează cele mai complexe și mai costisitoare proiecte. Cu toții ne dorim proceduri mai simple, dar adevărul este că, dacă faci lucrurile prea simplist, riști să te alegi cu rezultate slabe. De exemplu, licitațiile după criteriul „prețul cel mai mic” pentru proiecte complexe vor duce la o durată de viață foarte scurtă a investiției. În noile legi sunt incluse principii de tipul „cel mai bun raport calitate-preț”. Da, este mai complicat decât achiziția pe criteriul „prețul cel mai mic”, dar așa se pot evita situații ciudate când o firmă de apartament câștigă un proiect mare. Această firmă poate veni cu prețul cel mai mic, dar și cu calitatea cea mai slabă. Evident, acest tip de achiziție este păguboasă, pentru că livrabilele vor fi de proastă calitate. Si, dacă vorbim despre proceduri simplificate în cele mai importante domenii, pierderile pot fi imense. De ce tocmai în aceste domenii se dorește schimbarea procedurilor de achiziție? Unde vom aplica legile în vigoare, doar la achizițiile de pixuri?”, a scris Ioana Petrescu.
„Acum se dorește o modificare rapidă a acestor legi printr-un proiect care să fie lansat în dezbatere publică în maximum trei saptamani. Asta în condițiile în care elaborarea reformei gândite de Delivery Unit a durat doi ani, timp în care au avut loc numeroase consultări cu toate părțile implicate în proces, astfel încât măsurile prevăzute în reformă să fie înțelese și agreate. Mă întreb de ce nu s-au propus modificări la aceste legi în cele 8 luni în care au zăcut în Parlament.
Liviu Dragnea afirmă că se dorește un sistem de achiziții publice ca în „țările dezvoltate”. Păi, asta s-a făcut! În aceste legi s-au transpus directivele europene, beneficiind de consultanță experților străini de la Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană”, a mai precizat fostul ministru.
Citeşte AICI materialul complet al Ioanei Petrescu.