Ioana Stăncel, expertul în sănătate publică, a explicat la Digi24 că este posibil ca și în România este posibil să existe foarte multe tulpini mutante ale coronavirusului, dar asta s-ar depista prin secvențiere genetică, ceea ce însă nu se face întrucât nu sunt nici centre specializate, nici personal de specialitate, iar costurile sunt ridicate.
„Oricum sunt mai multe cazuri decât cele raportate, pentru că nu se face testare suficientă. Și până acum au existat tulpini. Faptul că nu facem secvențiere genetică la toate persoanele infectate nu înseamnă că nu avem tulpini noi.
Virusul este predispus la mutații la transferul de la o persoană la alta, iar ăsta e motivul de îngrijorare privind sănătatea la nivel internațional.
Probabil avem deja foarte multe tulpini mutante în România. Există și alte tulpini de acoperit la nivel global, problema e când ajung atât de mult modificate față de varianta inițială pentru care s-a creat vaccinul, de aceea este foarte important ca vaccinarea să se facă repede, pe scară mare.
Sunt noi studii care arată că și în Polonia a apărut o nouă tulpină la nurci, cu transmisibilitate la om, așa că ne putem aștepta oricând să existe tulpini.
Mă aștept ca și în România să existe alte tulpini decât cele cunoscute, dar pentru că nu dau modificări diferite ale formelor de manifestare, nici nu sunt secvențiate genetic, pentru ca este un cost mai mare și nu e o procedură de rutină.
Este o procedură care presupune un echipament tehnic de specialitate, personal de specialitate și costuri ridicate. În România sunt doar câteva centre care pot face secvențierea genetică, procedura nu este una de rutină, ci face parte din cercetare sau din metodele avansate de diagnostic”, a declarat Ioana Stăncel.
OMS: ”Zdrobitoarea majoritate” a ţărilor din Europa rămâne vulnerabilă faţă de covid-19
Cea mai mare parte a ţărilor europene rămâne ”vulnerabilă” faţă de covid-19, în pofida unei tendinţe de scădere a contaminărilor, avertizează OMS Europa, care pune în gardă împotriva unui ”fals sentiment de siguranţă”, din cauza unui număr încă mic de vaccinări, relatează AFP.
”Zdrobitoarea majoritate a ţărilor europene rămâne vulnerabilă”, avertizează într-o conferinţă de presă directorul OMS pentru Europa Hans Kluge.
”Dacă nu oprim transmiterea acum, beneficiile aşteptate de la vaccinarea în lupta împotriva acestei pandemii ar putea să nufie evidente”, insistă reprezentantul ONU.